Pages

Sunday, May 6, 2012

20 Fakta Menarik Mengenai Dunia


1.Nama paling popular dan banyak digunakan di dunia adalah Muhammad.

2. Ikan yu kehilangan gigi lebih dari 6000 batang setiap tahun, dan gigi barunya tumbuh dalam masa 24 jam sahaja

3. Julius Caesar tewas dengan 23 tikaman

4. Nama kereta Nissan berasal dari bahasa jepun Ni : 2 dan San : 3. Nissan : 23

5. Zirafah dan tikus boleh bertahan hidup lebih lama tanpa air daripada unta

6. Seorang lelaki lebih mampu membaca tulisan dengan ukuran huruf kecil daripada wanita

7. 98% dari perkosaan dan pembunuhan dilakukan oleh keluarga dekat atau teman si mangsa.

8. Semut dapat mengangkat beban 50 kali tubuhnya

9. Pada tahun 1933, watak animasi Mickey Mouse menerima 800,000 surat dari peminat.

10. Titik diatas huruf i disebut ‘title’

11. Sebutir kismis yang dijatuhkan kedalam gelas berisi champagne segar akan bergerak naik turun dalam gelas

12. Benjamin Franklin adalah anak bongsu dari orang tua bongsu keturunan ke 5 dalam keluarga bongsu.

13. Triskaidekaphobia adalah ketakutan pada 13. Paraskevidekatriaphobia adalah ketakukan pada 13 haribulan jumaat (Friday the 13, terjadi antara 1-3 kali setahun).

14. Lidah zirafah panjangnya sekitar 50cm

15. Mulut menghasilkan 1 liter air liur setiap hari

16. Kita bernafas kira-kira 23,000 kali setiap hari

17. Kod Zip (Poskod) adalah kepanjangan dari ‘Zoning Improvement Plan’.

18. Coca-Cola mengandung Coca (yang merupakan zat aktif pada kokain) dari tahun 1885 sampai 1903.

19. Rata-rata kita menuturkan 5000 perkataan setiap hari (walaupun 80% dari padanya kita bercakap pada diri sendiri)

20. Seandainya kuota air dalam tubuh kita berkurang 1%, kita terus merasa haus.

5 Jenis Semut Yang UnikSemut adalah serangga eusosial yang berasal dari kumpulan Formisidae, dan semut termasuk dalam ordo Himenoptera bersama dengan lebah. Semut terbahagi kepada lebih dari 12.000 kumpulan, dengan perbandingan jumlah yang besar di kawasan tropika.
Semut dikenali dengan koloni dan sarang-sarangnya yang teratur, yang kadang-kadang terdiri dari ribuan semut per koloni.

Jenis semut dibahagi kepada semut pekerja, semut jantan, dan ratu semut. Satu koloni dapat menguasai dan menguasai sebuah daerah luas untuk menjalankan kegiatannya. Koloni semut kadangkala disebut superorganisme kerana koloni-koloni ini membentuk sebuah kesatuan.

1. Semut Honeypot Myrmecocystus

http://www-tc.pbs.org/wgbh/nova/eowilson/images/game-honeypot.jpg

Semut di iklim kering harus menyimpan makanan untuk bertahan hidup lama kerana jarang ditemui. Di padang pasir Amerika Utara, semut honeypot Myrmecocystus menggunakan tubuh sebagai wadah yang hidup, tubuh semut ini membengkak kerana cairan simpanan, dan dibawa ke sarang pasangan.

2. Semut Harpegnathos Saltator

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Harpegnathos_saltator_fight.jpg

Semut pelompat India, Harpegnathos saltator, adalah salah satu jenis semut yang pertama mempunyai genome sequencing.

3. Semut Podomyrma

http://www.alexanderwild.com/Ants/Taxonomic-List-of-Ant-Genera/Podomyrma/gratiosa7a/642063036_SCBe4-S.jpg

Seekor semut Podomyrma cenderung mendekati ulat Lycaenid di Australia Selatan. Ulat ini mengeluarkan zat-zat yang menarik bagi semut, dan semut pada gilirannya memberikan perlindungan dari parasit. Semut sangat bertambah, banyak spesies lain telah datang untuk bergantung pada semut ini dalam berbagai cara.


4. Semut Malagasi

http://shalahuddinzulfin.files.wordpress.com/2010/07/malagasi.jpg

Di antara keanehan keluarga semut adalah misteri Malagasi semut (Mystrium spesies), yang merupakan pemangsa penghuni hutan hujan daun luruh.

5. Semut Cecropia

http://2.bp.blogspot.com/_Q5wa7ttQiZk/Sz-KQ8k1j1I/AAAAAAAAP0A/l3sECUMbqJw/s400/10.JPG

(Azteca alfaroi) penjaga pokok dengan bersungguh-sungguh terhadap penyusup (intruder) . Bekerja bersama-sama, semut ini mengepung dan melumpuhkan lawan-lawan dengan menyepit lawan hingga lemas.

Kisah semut dalam al-Quran 
ALLAH MENGABADIKAN KISAH SEMUT DI DALAM AL QURAN, ISTIMEWANYA ALLAH MENAMAKAN SATU SURAH DENGAN DI DALAM KITAB SUCINYA DENGAN NAMA AN NAML IAITU SEMUT. KISAH TERSEBUT DICERITAKAN ALLAH DALAM AYAT 18 DAN 19 DALAM SURAH INI.

ALLAH S.W.T. BERFIRMAN YANG BERMAKSUD;
“(MARALAH ANGKATAN ITU) HINGGA APABILA MEREKA SAMPAI KE “WAADIN-NAML”, BERKATALAH SEEKOR SEMUT: “WAHAI SEKALIAN SEMUT, MASUKLAH KE SARANG KAMU MASING-MASING, JANGAN SULAIMAN DAN TENTERANYA MEMIJAK SERTA MEMBINASAKAN KAMU, SEDANG MEREKA TIDAK MENYEDARI”.
SURAH AN-NAML, AYAT 18

ALLAH S.W.T. BERFIRMAN YANG BERMAKSUD;
“MAKA TERSENYUMLAH NABI SULAIMAN MENDENGAR KATA-KATA SEMUT ITU, DAN BERDOA DENGAN BERKATA: “WAHAI TUHANKU, ILHAMKANLAH DAKU SUPAYA TETAP BERSYUKUR AKAN NIKMATMU YANG ENGKAU KURNIAKAN KEPADAKU DAN KEPADA IBU BAPAKU, DAN SUPAYA AKU TETAP MENGERJAKAN AMAL SOLEH YANG ENGKAU REDAI; DAN MASUKKANLAH DAKU – DENGAN LIMPAH RAHMATMU – DALAM KUMPULAN HAMBA-HAMBAMU YANG SOLEH”.
SURAH AN-NAML, AYAT 19

ISTIMEWANYA MAKHLUK ALLAH INI
CUBA PERHATIKAN KEHIDUPAN MASYARAKAT SEMUT.TEKNOLOGI, KERJA GOTONG-ROYONG, STRATEGI KETENTERAAN, JARINGAN KOMUNIKASI YANG MAJU, HIERARKI YANG RASIONAL DAN CERDIK, DISIPLIN, PERENCANAAN KOTA YANG SEMPURNA DAN PELBAGAI CIRI LAIN YANG AMAT ISTIMEWA UNTUK DI AMBIL.

KEAJAIBAN DAN FAKTA MENARIK TENTANG SEMUT
1. SEMUT MEMPUNYAI 500.000 SEL SARAF YANG TERMUAT DALAM 2 ATAU 3 MILIMETER TUBUH MEREKA. (HARUN YAHYA)
2. SEMUT BERKOMUNIKASI DENGAN ISYARAT KIMIAWI IAITU SEMIOKEMIKAL ZAT KIMIA YANG DIGUNAKAN SEMUT UNTUK TUJUAN MENETAPKAN KOMUNIKASI.
3. SEMUT YANG PALING BERBAHAYA ADALAH SEMUT BULLDOG HITAM DARI AUSTRALIA, BISANYA MAMPU MEMBUNUH MANUSIA.
4. HAIWAN YANG PALING BANYAK DI MUKA BUMI ADALAH SEMUT. NISBAHNYA ADALAH SATU JUTA BAGI SETIAP ORANG.

Air Kencing Dijual di Indonesia


Para petani di Indonesia menjadikan campuran air kencing sebagai perniagaan kecil-kecilan dan diusahakan secara komersial.

Sejak dua tahun lalu, Casmali sudah menukar rutin paginya. Jika sebelum ini setiap kali bangun dari tidur, dia terus ke tandas untuk membuang air, tetapi kini dia sanggup menahan kencing jika tiada botol dalam tandas di rumahnya.

Mungkin selepas ini ada penduduk Malaysia yang mengusahakanya secara komersial.
sumber

Kenapa Semut Berhenti Apabila Bertemu Semut Lain ?


T.C. Schneirla, seorang penyelidik di New York University, pernah mengadakan percubaan dengan semut dimana ia mengambil seekor semut lalu diletakkan dalam tempat yang berisi makanan.

Dan kemudian semut lain diletakkan dalam tempat yang berisi semut-semut musuh. Kemudian kelakuan kedua-dua semut ini diamati terutama ketika bertemu dengan semut lain dalam perjalanan nyer.

Dari penyelidikan itu, Schneirla menyimpulkan bahawa zat kimia yang dikeluarkan dari makanan ataupun dari musuh semut akan melekat pada semut itu. Ketika bertemu dengan semut lain, semut ini akan saling menyapa (bersentuhan). 
sumber

Inilah Bahaya dari Menahan Buang Air Kecil


Hasrat membuang air kecil kadang-kadang tak dapat diteka bila-bila akan datang. Malangnya, kadang-kadang hasrat tersebut datang ketika sedang jauh dari tandas atau tengah dalam perjalanan. Ya, mahu tak mahu harus menahan buang air kecil sampai dengan waktu yang tak ditentukan. Akan tetapi, ternyata hal tersebut juga menimbulkan bahaya bagi kesihatan tubuh!! Mahu tahu apa saja bahaya dari menahan buang air kecil? JOm semak artikel ini baca lagi.

1. Menyebabkan tersumbat ureter buah pinggang
Ini kerana urin yang mengandungi sisa tubuh tak langsung dikeluarkan. Doktor pakar penyakit dalam, Dr Hasyim Kasim SpPD-KGH dalam fajar.co.id menjelaskan ibarat saluran air yang tidak rutin dibersihkan, kotorannya akan membuat saluran tersumbat. Bukan hanya itu, kotoran yang tidak ke luar juga akan menimbulkan pereputan.

2. Jangkitan buah pinggang
Jika kencing ditahan berjam-jam dan jumlah kuman sangat banyak, maka kuman itu akan naik ke atas, ke arah buah pinggang. Hal ini tidak biasa, tetapi boleh terjadi. Akibatnya, boleh terjadi gangguan jangkitan pada buah pinggang.

3. Tempat Simpanan Air Kencing Rosak
Apabila kita tidak melakukan buang air kecil atau kencing, maka ada kemungkinan zat-zat tersebut akan merosakkan saluran kencing kita. Apalagi bila air kencing mengandungi kuman. Semakin lama air seni ini di kandung kencing, semakin banyak kuman yang ada.

Melihat akibat yang ditimbulkan kerana menahan kencing, ketika merasa kencing maka segeralah untuk melaksanakannya. Sehingga zat yang berbahaya tidak berkembang dalam tubuh kita. 
sumber

Kisah Nabi Nuh Meraung Tidak Henti-Henti

Kisah Nabi Nuh meskipun tidak banyak diketahui tetapi Allah SWT menyebutnya dalam Al-Quran . Dalam bahasa Arab, makna "Nuh" ialah raungan atau tangisan yang berterusan. Mengapa Nabi Allah itu dipanggil Nuh mempunyai kisahnya yang sangat menarik dan menjadi contoh yang berguna untuk umat manusia seluruhnya.

Cerita Nabi Nuh a.s ini bermula pada suatu hari apabila seekor anjing yang sangat ganjil lalu dihadapannya. Rupa anjing bukan seperti anjing-anjing biasa . Anjing yang bermata empat itu berhenti di depannya dengan agak kehairanan.

Nabi Nuh:"Wahai anjing, aku lihat muka kau ini begitu hodoh, mata engkau empat tidak seperti anjing biasa yang lain. Mengapa jadi begini? "

Anjing itu pun menjawab: "Kau tanyalah siapa yang menjadikan aku. Kau fikir aku yang menghendaki mukaku hodoh begini?" Tanyalah Tuhan yang menjadikan aku dan juga yang menjadikan engkau?"

Nabi Nuh a.s pun meraung (menangis) mendengarkan jawapan anjing hodoh itu. Ia menangis tidak henti-henti. Terasa benar kesalahan mengkritik kejadian Tuahan. Dia meraung dan meraung lagi beberapa lama kerana menyedari dosanya itu. Tidak henti-henti dia memohon keampunan daripada Allah SWT .

Sejak itu namanya pun dipanggil Nuh (raungan) dan kekallah namanya Nabi Nuh diabadikan dalam Al-Quran dan diampunkan dosanya oleh Allah SWT.

Tambahan :

Setelah ditegur Allah SWT mengenai keluarganya yang tidak ikut kebenaran, Nabi Nuh menangis bermunajat selama 300 tahun, kerana malu kepada Allah segan teguran itu Nabi Nuh tidak mendongak ke langit selama 40 tahun .


Rujukan :

Cerita dan Doa dari Hadis dan Al-Quran
Himpunan Cipta : Wan Jamal bin Haji Wan Mat Saman halaman 16.

Bolehkah Kita Membunuh Semut ?


Semut merupakan serangga yang sangat kecil dan mudah ditemui di mana-mana tempat. Namun kehadirannya kadangkala menyebabkan kita terus membunuh semut tersebut. Namun bolehkah kita membunuhnya? 

Bolehkah kita membunuh semut dengan racun kerana sebagaimana yang kita tahu semut merupakan salah satu dari binatang yang di larang oleh Rasulullah s.a.w dari membunuhnya seperti yang terdapat dalam hadith baginda. Masalahnya ia terdapat di mana-mana sahaja termasuk di dalam beras, sink dan di telefon. Ini cukup menyusahkan untuk menghalaunya satu persatu, kadang-kadang terpaksa membunuhnya.Dalam sebuah hadith dari Ibnu Abbas ra ia berkata; “Rasulullah SAW melarang membunuh empat macam binatang, semut, lebah, burung hudhud dan burung shurad“. Hadith ini menunjukkan hukum haram membunuh empat macam binatang tersebut dan memakannya.

Islam merupakan peraturan hidup untuk segenap manusia. Di dalam Islam tidak ada suatu perkara yang terlalu diberatkan dan tidak pula suatu perkara itu sengaja diringan-ringankan tanpa alasan atau sebab tertentu yang boleh meringankannya. Semut sejenis binatang yang berada dimerata-rata tempat, jika kehadirannya menimbulkan mudarat bagi diri kita dan anak-anak, seperti gigitannya dan sebagainya, maka dibolehkan mengusirnya denga penyapu, jika ia terbunuh bukanlah perkara yang kita inginkan.

Jika ia memiliki sarang, korek dan angkatlah sarangnya itu serta buanglah ke luar rumah, setelah itu tutuplah lubang tersebut agar ia tidak membuat sarang kembali.

Mungkin sukar apabila berhadapan dengan semut yang begitu banyak. Namun usaha yang kita lakukan tak lebih untuk mencari keberkatan dan mengikut sunnah Rasulullah SAW. Sebab pasti ada hikmah yang terkandung dalam larangan dan suruhan yang disampaikan oleh Rasulullah SAW yang kita tidak mampu untuk memahaminya secara lebih pasti. 
sumber

Kesan Komputer Tablet Kepada Kanak-Kanak

Komputer tablet adalah teknologi yang dapat membantu pendidikan anak, tetapi penggunaannya harus dipantau untuk memastikan agar tidak menimbulkan masalah kepada perilaku dan cara belajar anak.


Menurut survey pada akhir tahun 2011 terhadap 2,200 orang dewasa dan kanak-kanak di Eropah dan Amerika, 15 peratus dari kanak-kanak berumur 3-8 tahun telah menggunakan iPad ibu bapa mereka. 9% dari kanak-kanak tersebut memiliki iPad sendiri, sedangkan 20 % memiliki iPod seperti di dari medindia, Rabu (4/4/2012).


Sebanyak 77 % ibu bapa percaya bahawa penggunaan gadget seperti tablet berguna kepada kanak-kanak untuk membantu mengembangkan kreativiti.
Beberapa kajian berulangkali mengingatkan bahawa penggunaan tablet secara berlebihan pada anak dapat menyebabkan kesukaran perkembangan dan masalah termasuk autisme atau sukar memfokuskan perhatian.


“Adalah tidak salah untuk cenderung menyalahkan gadget seperti tablet untuk masalah perkembangan anak. Tablet mungkin memiliki hubungan sebab masalah tersebut, tetapi yang perlu ditegaskan adalah bagaimana kawalan ibu bapa terhadap batas penggunaannya,” kata Lisa Guernsey, Pengarah yayasan Early Education Initiative, Amerika.


Untuk mengetahui sejauh mana tablet mempengaruhi perkembangan anak, anda boleh mencuba mengajak anak-anak anda berbual0bual ketika anak-anak tersebut sedang seronok bermain dengan tabletnya. BOlehkah anak fokus terhadap percakapan selama 30 minit sahaja tanpa melihat ke layar tablet?


“Anda tidak perlu panik mengatasi masalah tersebut. Otak anda akan berubah sepanjang waktu, setiap kali anda mempelajari sesuatu yang baru,” kata Annie Murphy Paulus, penulis buku How the Nine Months Before Birth Shape the Rest of Our Lives.


“Jangan biarkan tablet menjadi pengasuh elektronik untuk anak anda. Bataskan waktu penggunaan tablet dan selalu dampingi anak-anak anda ketika bermain dan belajar dengan tabletnya,” kata Warren Buckleitner, seorang editor Children’s Technology Review.