Pages

Sunday, December 2, 2012

Jantung Buatan Manusia (8 Gambar)

Kemajuan dalam bidang teknologi perubatan telahpun mencapai kemajuan yang sangat hebat sehinggakan mampu untuk meniru dan menggantikan organ manusia dengan teknologi terkini. Sangat menakjubkan Tapi kalau boleh, tak naklah pakai jantung macam ni. Jadi, hargailah jantung anda, jangan merokok kerana kebanyakan jantung rosak akibat daripada merokok.


Kesesatan Syi'ah di Hari Asyura Kesesatan Syi'ah di Hari Asyura
Di antara kelakuan sesat Rafidhah (baca: Syi’ah) adalah memukul dada, menampar pipi, memukul bahu, mengiris-ngiris kepala mereka dengan pedang sampai menumpahkan darah. Semua ini dilakukan pada hari ‘Asyura, 10 Muharram. Hal ini dilatarbelakangi kerana kecintaan mereka pada Husain bin ‘Ali bin ‘Abi Tholib. Mereka sedih atas kematian Husain, cucu Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam yang mati terbunuh.

Kenapa Kelakuan Mereka Dikatakan Sesat?

Kerana setiap perkara muhdats yang tidak pernah dicontohkan dalam Islam, tentu saja sesat. Hal-hal semacam di atas jelas suatu kemungkaran dan telah dilarang oleh Nabi kita Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam. Kerana dalam Islam tidak boleh melakukan semacam itu baik kerana kematian seorang yang dianggap mulia atau kematian seorang yang syahid di jalan Allah. Kita tahu bahawa di masa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam banyak di antara para sahabat yang mendapati syahid seperti Hamzah bin Abdul Muthollib (paman Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam), Zaid bin Haritsah, Ja’far bin Abi Tholib, ‘Abdullah bin Rowahah. Namun tidak pernah di masa beliau melakukan seperti yang dilakukan oleh Rafidhah. Law kaana khoiron, la-sabaqunaa ilaih, seandainya perkara tersebut baik, tentu Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam yang lebih dahulu melakukannya.

Cuba lihat pula bagaimana ketika Nabi Ya’qub ‘alaihis salam ditimpa musibah dengan hilangnya Yusuf ‘alaihis salam, apakah beliau sampai memukul-mukul dada? Apakah Nabi Ya’qub sampai menampar wajahnya sendiri? Apakah sampai ingin menumpahkan darahnya sendiri dengan mengores-ngores badan? Apakah sampai dijadikan ‘ied (perayaan) atau hari berduka seperti yang dilakukan Rafidhah? Amalan yang dilakukan Rafidhah tidak lain hanyalah warisan dari Jahiliyah, masa suram sebelum Islam. Islam dengan sangat jelas telah melarangnya.

Hadits yang Membicarakan Tentang Berduka yang Terlarang

Diriwayatkan oleh Imam Bukhari, dari ‘Abdullah bin Mas’ud radhiyallahu ‘anhu, ia berkata,

لَيْسَ مِنَّا مَنْ لَطَمَ الْخُدُودَ وَشَقَّ الْجُيُوبَ وَدَعَا بِدَعْوَى الْجَاهِلِيَّة

“Tidak termasuk golongan kami siapa saja yang menampar pipi (wajah), merobek saku, dan melakukan amalan Jahiliyah.” (HR. Bukhari no. 1294 dan Muslim no. 103).

Namun lihatlah bagaimana yang dilakukan oleh Rafidhah di hari ‘Asyura. Yang mereka lakukan jelas bukan ajaran Islam. Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam begitu pula para sahabat radhiyallahu ‘anhum tidak pernah melakukannya. Mereka tidak pernah melakukannya ketika ada yang meninggal dunia. Padahal wafatnya Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam lebih daripada kematian Husain radhiyallahu ‘anhu.
sumber

Gambar Pemisah Siang dan Malam


Setelah pelbagai usaha dilakukan dengan menggunakan satelit dan komputer dua tahun yang lalu para saintis berjaya mendapatkan gambar yang menunjukkan kawasan antara siang dan malam di bumi. Perhatikan gambar di bawah yang mengkagumkan ini yang memperlihatkan malam dan siang sekaligus.

Gambar tersebut diambil ketika waktu fajar. Mereka menjumpai ada garis lembut yang memisahkan antara siang dan malam tersebut. Kenyataan ini telah disebutkan dalam Al Quran sejak 14 abad yang lalu. Allah Taala berfirman tentang garis pemisah ini:

(وَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْر) [البقرة: 187].

“dan makan- minumlah hingga terang bagimu benang putih dari benang hitam, iaitu fajar.” [Al-Baqarah : 187]

Namun ada hadis yang mengatakan benang putih dan benang hitam dalam ayat di atas ialah:


Dari Adi bin Hatim Radhiyallahu’anhu berkata : Ketika turun ayat.

“Sehingga terang kepadamu benang putih dari benang hitam yaitu fajar”. [Al-Baqarah : 187]. Aku mengambil iqal hitam digabungkan dengan iqal putih, aku letakkan di bawah bantalku, kalau malam aku terus melihatnya hingga jelas bagiku, pagi harinya aku pergi menemui Rasulullah صلی الله عليه وسلم dan kuceritakan padanya perbuatanku tersebut. Baliaupun bersabda. “Maksud ayat tersebut adalah hitamnya malam dan putihnya siang”.)**

Dari Sahl bin Sa’ad Radhiyallahu ‘anhu, ia berkata : Ketika turun ayat. “Makan dan minumlah hingga jelas bagi kalian benang putih dari benang hitam”. Ada seorang pria jika ingin puasa, ia mengikatkan benang hitam dan putih di kakinya, dia terus makan dan minum hingga jelas dalam melihat kedua benang tersebut. Kemudian Allah menurunkan ayat: “(Kerana) terbitnya fajar”, mereka akhirnya tahu yang dimaksud adalah hitam (gelapnya) malam dan terang (putihnya) siang.)

sumber

Pemain Yang Terima Gaji Lebih Dari Ronaldo Dan Messi


Apabila menyentuh tentang kemampuan menggelecek, menjaringkan gol dan prestasi dalam kelab, Cristiano Ronaldo (CR7) dan Lionel Messi adalah dua bintang bola sepak yang terunggul di dunia. Namun dari segi gaji yang diterima pada satu musim, kedua-duanya bukanlah yang utama.

Bagi satu musim, gaji Ronaldo yang bermain untuk Real Madrid hanyalah separuh daripada jumlah yang diterima oleh Samuel Eto'o yang kini bermain dengan kelab Rusia, Anzhi.

Menyusul selepas Eto'o ialah Zlatan Ibrahimovich, bekas pemain AC Milan yang ketika ini menyertai Paris Saint-Germain (PSG). Ibra menerima kesan suntikan dana daripada Syeikh Nasser al-Khelafi iaitu hartawan dari Qatar yang juga pemilik PSG. Ketika ini, pemain asal Sweden itu menerima gaji sebanyak 14.5 juta euro untuk satu musim.

Menurut senarai Marca, CR7 berada di kedudukan tercorot dalam senarai 10 pemain yang menerima gaji terbesar. Hal ini boleh saja dijadikan ukuran untuk membolehkan penyerang yang berasal dari Portugal itu menuntut kenaikan gaji.
Samuel eto,o

Berikut senarai lengkap pemain dan gaji yang diterima:


1. Samuel Eto'o , dari kelab Anzhi.
Gaji untuk satu musim: 20 juta euro.
Kelab disertai dan perkembangan karier:

a. Mallorca:
Juara Copa del Rey (2003)

b. Barcelona:
Juara La Liga: (2004/05, 2005/06, 2008/09)
Juara Copa del Rey (2009)
Juara Supercopa Sepanyol (2005 & 2006)
Juara Liga Juara-Juara (2005/06, 2008/09)

c. Internazionale:
Juara Serie A (2009/10)
Juara Coppa Itali (2010, 2011)
Juara Supercoppa Italiana (2010)
Juara Liga Juara-Juara (2009/10)
Juara Piala Dunia Kelab FIFA (2010)

d. Negara (Cameroon):
Juara Piala Afrika (2000 & 2002)
Juara LG Cup (2011)
Pingat emas Sukan Olimpik (2000).