Pages

Friday, July 13, 2012

Beza Kentang McD dan KFC Apabila Disimpan Selama 3 Tahun

makanan, beza, kentang, mcd,kfc, awet, bahaya, simpan, selama, tempoh, waktu, dalam, tahun, terurai, tubuh, uji, makanan, rapat, buka, hasil, utuh, olah, bersih, bakteria, kembang, busuk
Beredarnya spekulasi bahawa makanan siap saji terkenal McDonald's dianggap susah terurai dalam tubuh membuatkan rasa ingin tahu salah seorang yang tidak disebutkan namanya menguji 2 makanan tersebut pada tahun 2008 iaitu masing-masing disimpan di sebuah balang yang ditutup rapat dan tidak dibuka hingga 3 tahun dan baru-baru ini 2 balang tersebut dibuka dan hasilnya seperti dilihat pada gambar.

Disatu sisi hasil dari penemuan ini disimpulkan oleh sebahagian orang bahawa makanan dari McDonald mengandungi bahan pengawet hingga masih utuh dibandingkan kentang dari KFC, namun dilain pihak justru ada yang mengatakan hal ini boleh terjadi kerana pengolahan makanan di McDonalds dianggap lebih bersih sehingga nyaris tidak memungkinkan intervensi bakteria mikroba berkembang dan memicu pembusukan. 
sumber

Lautan Buih Serang Bandar Cape TownSatu fenomena alam luar biasa yang jarang berlaku menyebabkan kawasan persisiran pantai di Cape Town, Afrika Selatan dibanjiri oleh air buih ‘Cuppuccino’.
Buih-buih itu jelas kelihatan melimpah sehingga melebihi pesisir pantai dan masuk ke kawasan tempat awam.

Boleh lihat gambar di bawah.


Info Ringkas:
  • Kejadian ganjil ini dikenali sebagai “buih laut” atau bahkan “buih pantai” dan ia berlaku disebabkan tindak balas air laut dengan kekotoran bahan organik, seperti plankton, ikan mati, tumbuh-tumbuhan mati dan lain-lain elemen yang terapung di permukaan air.
  • Arus yang kuat menyebabkan air membentuk gelembung kecil yang mempunyai kecenderungan untuk “bergabung” dan menyebabkan fenomena ini berlaku.
  • Saintis telah mengatakan bahawa jika kelajuan angin adalah lebih daripada enam meter sesaat, maka tenaga yang dipindahkan daripada angin untuk air secara berkadaran lebih tinggi, dan kuasa yang dikenali sebagai ketegangan yang air luar biasa tidak cukup untuk memegang molekul di permukaan bersama-sama.
  • Justeru air terputus sehingga ke titisan kecil disebabkan oleh ketegangan permukaan yang menyebabkan mereka untuk muncul sebagai buih putih.


Subhanallah fenomena yang sangat unik dan menarik sekali. Mungkin kita di Malaysia tidak berpeluang untuk merasai fenomena sedemikian rupa. Walaupun ia jarang dilihat, fenomena yang pernah berlaku di kawasan persisiran pantai di Cape Town, Afrika Selatan menunjukkan betapa hebatnya kuasa Allah SWT.