Pages

Sunday, April 8, 2012

Oh, Arak!PENGERTIAN ARAK
Arak ialah minuman yang memabukkan. Dalam bahasa Arab dinamakan khamar, berasal dari kata khamara ertinya menutupi. Seseorang yang minum arak atau khamar, biasanya ia mabuk, hilang akal fikirannya tertutup jalan kebenaran, dan ia lupakan dirinya dan lupakan Allah.

Minum arak hukumnya adalah haram, sama ada sedikit atau banyak, hukum mabuk atau pun tidak, kecuali ketika darurat, dan arak itu adalah najis ainnya. Firman Allah yang bermaksud :

”Wahai orang-orang yang beriman bahawa sesungguhnya arak dan judi, dan pemujaan berhala dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah semata-mata kotor (najis / keji) dari perbuatan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya”.

(Surah Al- Maidah ayat 90)

HUKUM ORANG YANG MINUM ARAK
Dalam Qanun jenayah syar’iyyah, seseorang yang telah sabit kesalahan minum arak atau sebarang minuman yang memabukkan, sama ada dia mabuk atai tidak, wajib dikenakan hukuman sebat tidak lebih dari 80 kali sebat dan tidak tidak kurang dari 40 kali sebat. Hukuman ini adalah berdalilkan hadith Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan daripada Ali bin Abi Thalib r.a yang bermaksud:

”Rasulullah s.a.w telah menyebat orang yang minum arak sebanyak 40 kali sebat, dan Saidina Abu Bakar telah menyebat sebanyak 40 kali sebat juga, dan Saidina Umar menyebat sebanyak 80 kali sebat. Semuanya adalah sunnah Rasulaullah s.a.w. dan inilah yang paling akau suka”.

KESABITAN KESALAHAN MINUM ARAK(KHAMAR)
Untuk mensabitkan kesalahan seseorang minum arak (khamar) adalah tertakluk dibawah tiga sebab:

i) Minuman yang diminum itu ialah khamar, iaitu minuman yang memabukkan dan yang menghilangkan akal fikiran manusia

ii) Orang yang meminum minuman itu mengetahui bahawa minuman yang diminum tadi memabukkan dan menutup akal fikiran.

iii) Sengaja melakukan kesalahan meminum minuman yang memabukkan.

Seseorang yang meminum minuman yang boleh memabukkan, dan ia tidak tahu bahawa dengan meminum minuman itu ia akan menjadi mabuk tidak boleh dikenakan hukuman had keatas orang yang meminum minuman itu, sekalipun dengan sebab meminum tadi ia menjadi mabuk.

PEMINUM ARAK YANG BOLEH DIKENAKAN HUKUM HADD
Orang yang melakukan kesalahan minum arak (khamar) yang wajib dikenakan hukuman hadd adalah tertakluk dibawah syarat-syarat berikut:

i) Baligh
ii) Berakal
iii) Kemahuan sendiri tanpa dipaksa oleh sesiapa
iv) Minuman itu masuk kedalam rongga melalui mulut


Kanak – kanak yang belum baligh atau orang yang gila yang minum arak (khamar) tidak boleh dikenakan hukuman hadd ke atas mereka, kerana perbuatan mereka itu tidak boleh dianggap sebagai perbuatan jenayah syar’iyyah yang boleh dikenakan hukuman hadd. Ini adalah berdalilkan hadith Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:-

”Allah tidak akan menyiksa tiga golongan manusia, iaitu kanak-kanak sehingga ia baligh, orang yang tidur sehingga ia bangun dari tidurnya, dan orang yang gila sehingga ia sembuh dari gila’.

(Riwayat Bukhari dalam Sahih)

BUKTI-BUKTI YANG MENSABITKAN KESALAHAN MINUM ARAK (KHAMAR)
Bukti – bukti yang mensabitkan kesalahan seseorang itu minum arak (khamar) yang boleh dikenakan hukuman hadd adalah sebagaimana berikut:-

1) Syahadah (kesaksian)
2) Ikrar (pengakuan)

Kesalahan minum arak (khamar) boleh dibuktikan dengan keterangan lisan yang diberi oleh dua orang saksi atau dengan ikrar (pengakuan) yang dibuat oleh oarang yang dituduh itu dengan kerelaan dirinya sendiri tanpa paksaan dari mana-mana pihak.

Saksi-saksi dari pihak pendakwa atau penuduh mestilah terdiri dari dua orang lelaki yang mempunyai syarat-syarat yang cukup. Jika saksi-saksi itu semuanya terdiri dari orang-orang perempuan atau seorang lelaki berserta dengan beberapa orang perempuan, maka kesaksian mereka itu tidak boleh diterima dan tidak boleh disabitkan kesalahan orang yang dituduh tadi, kerana kesaksian mereka itu boleh mendatangkan keraguan.

Ustaz Harun Din Cerita Pengalaman Dalam Kotak Kaabah!


Saya pernah tawaf di Baitullah seorang diri. Pelik tetapi benar. Waktu itu iaitu empat tahun sudah (2001) saya datang ke Mekah, Allah taala lah yang mengaturkannya, saya dapat peluang untuk masuk ke dalam Kaabah. Sebab saya datang atas tetamu tokey yang membuat dan membersihkan Masjidil Haram.

Pagi itu saya datang awal. Pengawal keselamatan baru memagar keliling Kaabah dan saya dapat masuk ke dalam pagar itu sebab saya ada Pass VIP. Ketika itu tetamu-tetamu lain tak sampai lagi. Ketika itu lah saya tawaf seorang diri di hadapan Kaabah. Lepas saya habis tawaf baru tetamu-tetamu lain sampai. Ketika itulah saya nampak Hajarul Aswad seterang-seterangnya, ia tidak lagi hitam tetapi sudah kemerah-kemerahan.

Bila pintu Kaabah di buka saya orang yang ke tiga masuk ke dalam. Pertama pembuka pintu Kaabah iaitu daripada Bani Syaibah.

Pembuka pintu itu sudah tua, dia melatih anaknya yang berumur lebih kurang empat tahun untuk membuka pintu Kaabah itu.

Sejarah pintu Kaabah itu, kalau orang yang lain tidak boleh buka. Dia hanya boleh di buka oleh pemegang kunci itu sahaja dari keturunan Bani Syaibah. Bila Nabi meninggalkan Mekah kerana berhijrah ke Madinah, Mekah di kuasai oleh Bani Syaibah. Bani Syaibah ini adalah keturunan yang diamanahkan untuk memegang kunci kaabah sejak turun temurun.


Bila nabi balik semula ke Mekah dalam tahun 7 hijiriah, berlaku peperangan pembukaan Mekah, nabi menang dan orang Islam berkuasa ke atas Mekah. Nabi menghantar Sayidina Ali untuk mengambil kunci pintu Kaabah daripada Bani Syaibah. Sayidina Ali pergi ke Bani Syaibah dan rampas kunci tersebut. Bani Syaibah serahkan kunci kepada Sayidina Ali tetapi bila pintu Kaabah nak di buka tak boleh. Sekejap sahaja datang Jibrail kepada Nabi membawa wahyu dari Allah. Al-Quran (An-Nisaa’:58)
Mahfumnya “Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya”

Nabi bagi balik kunci itu kepada Bani Syaibah, walaupun ketika itu Bani Syaibah belum Islam lagi. Rupa-rupanya bila bagi balik, Bani Syaibah kata mesti dia seorang nabi. Kalau dia bukan seorang nabi pasti dia gila kuasa kerana memegang kunci ini adalah satu penghormatan turun temurun. Bila kunci ini dipulangkan balik, ketua Bani Syaibah terbuka hatinya memeluk Islam kemudian semua pengikutnya memeluk Islam sehingga hari ini.

Budak kecil tadi dibawa tangannya untuk pegang kunci oleh bapanya kemudian di buka dan di tolak pintu itu. Saya lihat di depan saya. Berapa besar pintu itu? Berapa tebalnya? Pintu itu dibuat dari Solid Gold beratnya 8 tan. Dia tolak senang sahaja, kemudian kami masuk.

Mula-mula sekali saya pergi sembahyang di satu ruang belakang pintu Kaabah yang menghadap ke arah Hajaral Aswad (dari dalam) iaitu di bahagian Multazam. Selama sejam saya berada di dalam Kaabah itu.

Di dalam Kaabah itu masih ada lampu yang digunakan pada zaman nabi dahulu. Zaman Kerajaan Umaiyyah ditukar lampu lain seterusnya zaman Kerajaan Abasiyah juga tukar lampu. Apabila lampu di tukar, lampu yang lama di simpan di dalam Kaabah. Berpuluh-puluh atau mungkin beratus-ratus lampu lama ada disimpan di dalam itu.


Pengalaman kedua, saya membantu salah seorang yang terkaya di Saudi Arabia, multi-billionaire, semua projek di Saudi dia yang buat. Dia ada masalah keluarga mintak tolong saya ikhtiarkan. Allah nak tunjukkan bahawa masalah yang dihadapi itu telah terlalu lama, ada duit yang banyak pun tak boleh selesai.

Dia tunggu saya di airport Jeddah dengan jet peribadi. Saya tak pergi imigresen dia terus ambil saya dari tangga kapal terbang terus masuk ke jet dia. Sungguh kuat pengaruh dia, saya tanya passport saya bagaimana, tak ada masalah dia dah uruskan. Naik jet dia pergi ke Madinah. Saya selesaikan masalah dia dengan izin Allah SWT. Lepas itu biasalah adat orang Arab nak bagi itu nak bagi ini sebagai balasan.

Saya kata kepada dia, “Kalau kamu nak masalah itu selesai selama-lamanya dan tak berulang semula, jangan bagi pada aku apa-apa, kalau kamu bagi, aku boleh terima tetapi masalah itu akan berulang balik.”

Dia mintak maaf tetapi dia kata “Aku nak buat sesuatu untuk kamu apa yang kamu nak?”. Saya kata “Ok kalau begitu apa yang aku nak tolong bawak aku masuk ke dalam Kaabah.” Dia kata “Itu mudah sangat, esok pun aku boleh arah buka”. Saya kata “Tak apalah kamu arahlah”. Dia kata “Tak apa itu perkara kecil, mintak yang lain.” Saya kata “Tidak, itu paling besar pada saya. Kalau kamu boleh bawa masuk aku ke dalam Kaabah, itu sudah lebih daripada cukup.”

Akhirnya saya dapat masuk. Saya masuk dengan dia ke dalam Kaabah, itulah kenangan yang tak boleh saya lupa sampai hari ini.

Cara Mudah Cegah Denggi!

Nyamuk denggi cukup mengganggu dan sangat berbahaya sebagai penyebar pelbagai penyakit yang berbahaya. Cairan pembunuh serangga di pasaran kurang efisien bahkan membawa impak sampingan yang serius.

Berikut adalah cara *mudah* dan *murah* yang bisa dicoba. Cocok untuk segala kondisi pemukiman, sekolah, rumah sakit, dan lain-lain. Sangat *kreatif* bila dikenalkan pada para siswa sekolah untuk dicoba di sekolah dan di rumah masing-masing.

Yang diperlukan : 

200 ml air
50 gram gula merah
1 gram ragi (beli di toko makanan kesehatan, warung, atau pasar)
botol plastik 1.5 liter

Langkah-langkah pembuatan :

1. Potong botol plastik di tengah. Simpan bahagian atas/mulut botol.2. Campur gula merah dengan air panas. Biarkan hingga dingin dan kemudian tuangkan di separuh bahagian potongan bawah botol.


3. Tambahkan ragi. Tidak perlu diaduk. Ini akan menghasilkan karbon dioksida.


4. Pasang/masukkan potongan botol bahagian atas dengan posisi terbalik seperti corong.


5. Bungkus botol dengan sesuatu yang hitam, kecuali bahagian atas, dan diletakkan di beberapa sudut rumah anda.


6. Dalam masa dua minggu, anda akan melihat jumlah nyamuk yang mati di dalam botol.


Selain membersihkan habitat mereka, tempat berkembang biak nyamuk, metode ini sangat berguna di sekolah-sekolah, rumah sakit dan di rumah. Sebarkan kepada anak, teman, dan kerabat anda agar nyamuk bisa dibanteras.

Helah Google Yang Anda Tidak Tahu!


Google barrel roll,” membuat kita tertarik dan teruja bagaimana Google mampu menyediakan helah yang kita tidak tahu! Apa? Anda tak pernah cuba?
Cuba taip "Do A Barrel Roll" dan lihat apa yang terjadi..
Sekarang, taip pula “let it snow” pada enjin carian Google dan saksikan apa yang akan berlaku!
Ajaib bukan?


Ya! Salji akan memenuhi ruang skrin komputer anda!
Nampak menarik bukan?

Skrin komputer anda akan dipenuhi salji. Sehingga anda tidak dapat melihat tulisan pada enjin carian Google!
Jika ingin memulakan semua, klik butang “defrost” dan skrin komputer anda akan kembali seperti sedia kala..

Ini juga merupakan alasan mengapa lagi ramai menyukai Google berbanding Yahoo!
Semua helah yang ajaib hanya di Google!

Kepada mereka yang menyambut krismas, terima Easter Egg anda di awal pagi khas dan istimewa untuk anda daripada Google!

Google juga menyambut Hanukkah! Taip “Hanukkah” pada enjin carian Google dan saksiakan apa yang bakal berlaku!

Nak lagi? Jom Kita Kaji!

ASCII. Taip "ASCII" pada enjin Google dan saksikan apa yang berlaku! Carian adalah yang paling nerd yang pernah anda lakukan! 


Askew.  Taip "askew." pada enjin Google dan saksikan apa yang berlaku!
 Jangan sengetkan kepala anda!

Chuck Norris. Taip pula Walker Texas Ranger star, dan klik I'm Feeling Lucky, dan Google akan menyekolahkan anda di Norrisology.

Flight simulator. Klik Tools dan klik Enter Flight Simulator, dan anda akan menjadi juruterbang!

Gravity. Masukkan "Google Gravity" di dalam enjin carian dan klik "I'm feeling lucky". Tidak! Semua jatuh ditarik graviti! Ini merupakan helah yang paling saya sukai!

 Mentalplex. Merupakan cara untuk memulakan hidup dengan April Fool dan masih lagi dalam pembinaan hanya di google.com/mentalplex. 

 
Nessie. Jadikan laman iGoogle kepada tema pantai! Tunggu sehingga pukul 3:14 pagi (Kalau tak boleh, anda cepatkan jam pada komputer anda). Anda akan melihat ada raksasa menyeberangi laut.

 
Ninja! Google easter eggs dikatakan sudah menjadi begitu kompleks dan rumit. pergi ke Google Reader, Dan gunakan kursor anda : atas, atas, bawah, bawah, kiri, kanan, kiri, kanan, B, A. Ninja akan keluar dengan tiba-tiba pada skrin anda dan masuk ke dalam ruang carian anda! Helah ini masih dapat digunakan pada Google Reader versi baru!

 
Pacman. Hanya di google.com/pacman. Lakaran yang menjadi lagenda suatu masa dahulu!

Recursion. Cari  "recursion" pada enjin carian Google dan Google akan bertanya, "did you mean recursion?"

Dan banyak lagi...

Cari "the answer to life the universe and everything" dan lihat apa yang akan berlaku!

Ini adalah senarai carian Google yang versatile! Taip perkataan dan klik butang "im feeling lucky".
googlegooglegooglegoogle
joogle
gothgoogle
emogoogle
musgle
emew fudd
pinkle
tilt
greenle 
google rainbow
blackle
redle
bluele
greyle
mystery google
dinoogle
xx-piglatin
scenegoogle
chavgoogle
carrottrufflegoogle
easter egg google
punkgoogle
gothgoogle2


Jangan lupa untuk "LIKE"!
Share kepada kawan-kawan anda!
Sebarkan kepada dunia!
Jika ada helah yang saya tak senaraikan, sila nyatakan di ruang komen!

Cara Buat Telur Rebus Lebih Menarik (13 Gambar)

Anda cuma perlukan telur yang sudah direbus, asen vanilla dan air, hasilnya seperti di bawah.


http://speakerpecah.blogspot.com
http://speakerpecah.blogspot.com
http://speakerpecah.blogspot.com
http://speakerpecah.blogspot.com
http://speakerpecah.blogspot.com
http://speakerpecah.blogspot.com
http://speakerpecah.blogspot.com
http://speakerpecah.blogspot.com
http://speakerpecah.blogspot.com
http://speakerpecah.blogspot.com
http://speakerpecah.blogspot.com
http://speakerpecah.blogspot.com
http://speakerpecah.blogspot.com

Jual Ginjal Kerana Idam iPhone & iPad

http://speakerpecah.blogspot.com

CHENZHOU - Pihak berkuasa terpaksa mendakwa lima orang di sini kerana terbabit dalam perniagaan organ secara haram selepas seorang ramaja menjual satu ginjalnya bagi mendapatkan wang untuk membeli sebuah telefon pintar iPhone dan komputer tablet iPad.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Lima individu terbabit didakwa kerana menyebabkan kecederaan dengan mengatur pemindahan ginjal daripada seorang pelajar berusia 17 tahun yang dikenali sebagai Wang.

Kelima-lima tertuduh terdiri daripada seorang doktor bedah, kontraktor hospital dan beberapa broker mencari penderma organ di Internet sebelum mereka menyewa dewan bedah bagi melakukan aktiviti haram terbabit.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Seorang defendan berkenaan menerima bayaran 220,000 yuan (RM107,310) untuk pembedahan mengeluarkan ginjal tersebut. Dia menyerahkan 22,000 yuan (RM10,731) kepada pelajar berkenaan dan berkongsi baki itu dengan defendan lain.

Difahamkan, sekitar 1.5 juta penduduk di China memerlukan transplan organ tetapi cuma sekitar 10,000 pembedahan itu dilakukan pada setiap tahun, sekaligus mendorong kepada perniagaan organ secara haram.

Kanak-Kanak 10 Tahun Lahir Bayi Selepas 39 Minggu Hamil

http://speakerpecah.blogspot.com

BOGOTA - Berita paling menggemparkan di negara Colombia apabila seorang kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun telah menjadi ibu kepada bayi perempuan seberat 2.3 kilogram.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Difahamkan, kanak-kanak perempuan yang tinggal di Semenanjung La Guajira, utara Colombia itu terpaksa dikejarkan ke hospital selepas mengadu sakit perut kerana kontraksi dan terpaksa menjalani proses kelahiran secara pembedahan Caesarean.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Menurut doktor di hospital itu, kanak-kanak berkenaan tiba dihospital dalam keadaan pendarahan serta meraung kesakitan kerana kontraksi yang dialaminya, malah usia kandungannya pula mencecah 39 minggu berbanding kandungan normal iaitu 38 minggu.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Menurut sumber, pihak polis mungkin boleh mendakwa ibu bapa kanak-kanak berkenaan kerana membenarkan seks bawah umur, namun kaum Wayuu di sana diberi beberapa perlindungan membenarkan mereka mengekalkan kedaultan dan warisan budaya tertentu termasuk melahirkan anak pada usia muda.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Sementara itu, masyarakat di situ masih berdiam diri daripada mendedahkan identiti si bapa bayi berkenaan walaupun akhbar-akhbar Colombia mengeluarkan spekulasi bahawa suspek merupakan seorang remaja lelaki berusia 15 tahun, selain percaya seorang lelaki dewasa 30-an.