Pages

Thursday, March 8, 2012

Solat Jumaat di Jalanan London

Jemaah solat Jumaat di jalanan London

‘Mekah’ di tengah-tengah London. Begitulah tajuk akhbar harian terkemuka British Daily Mail pada hujung minggu lalu.

Laporan tersebut menulis mengenai orang Islam British yang melaksanakan solat Jumaat di sebuah jalan di London. Mereka terpaksa solat di atas jalan kerana ruangan masjid sudah penuh sehingga tidak dapat menampung jemaah yang ramai.

Dalam artikel bertajuk “The Mecca of the city: In a London street, the faithful find a way to pray as their mosque overflows”, harian itu melaporkan ramai yang merasa terkejut ketika datang ke daerah itu pada Jumaat lalu. Mereka melihat ramai orang berdoa bersama di luar.

”Perkara itu bukanlah pemandangan biasa di England,” tulisan the Daily Mail.

Dalam bayangan gedung pencakar langit dan ruang kaca serta batu-batu di Mile Square, ratusan umat Muslim berlutut di jalanan melaksanakan solat Jumaat. Kegiatan selama satu jam di tengah-tengah kawasan kewangan kota London itu ternyata menjadi sangat popular sehingga jemaah memenuhi jalan-jalan di sekitar masjid komuniti kecil.

Pekerja yang memakai uniform bercampur dengan umat Islam dari komuniti Bangladesh tempatan. Mereka terkeluar sehingga ke jalan-jalan di sekitar Bentley dan kawasan letak kereta.

Masjid Brune Street di Spitalfields, London Timur, merupakan masjid terdekat untuk solat Jumaat bagi pekerja. Ramai juga jemaah yang datang dari Brick Lane dan Whitechapel. Pekerja-pekerja profesional mengisi jalan di bawah bangunan perniagaan yang menjulang tinggi. Umat Muslim tanpa memakai kasut melakukan solat Jumaat dan bersujud menghadap ke kiblat.

Islam semakin berkembang di Kota London

Dalam ruangan masjid yang hanya dapat menampung 100 orang, sekitar 300 umat Muslim yang bekerja di kawasan berhampiran hadir bersama penduduk setempat yang juga ingin menjalankan solat Jumaat. Dan ini menyebabkan jemaah solat Jumaat melimpah sehingga ke jalan.

“Keadaan ini semakin ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini” kata seorang pekerja yang masih memakai pakaian solat Jumaat. “Ramai orang yang terkejut ketika mereka datang ke daerah itu pada hari Jumaat. Kerana, mereka dapat melihat ramai orang yang berdoa bersama di luar. Mereka melaksanakan solat betul-betul di tengah Kota London.

Penambahan umat Islam di Eropah menyebabkan banyak tempat-tempat ibadah seperti kuil yahudi dan gereja bertukar milik menjadi tempat ibadah bagi umat islam

Rasulullah Dan Pendita Yahudi, Zaid bin Sanah


Diriwayatkan oleh At-Thabrani dari Abdullah bin Salam r.a bahawa pada suatu hari Rasulullah s.a.w keluar bersama sahabat-sahabat baginda, di antaranya Ali bin Abi Thalib r.a.

Tiba-tiba datang menemui beliau seorang Badwi dengan berkenderaan, lalu berkata; "Ya Rasulullah. di kampung itu ada sekumpulan manusia yang sudah memeluk Agama Islam dengan mengatakan bahawa jika memeluk Islam, mereka akan mendapat rahmat dan rezeki dari Allah. Tetapi sesudah mereka semua peluk Islam, terjadilah musim kering dan panas yang bersangatan sehingga mereka ditimpa bahaya kelaparan.

Saya khuatir ya Rasulullah jika mereka kembali kufur meninggalkan Islam kerana soal perut, kerana mereka memeluk Islam juga adalah kerana soal perut. Saya ingin agar kepada mereka engkau kirimkan bantuan untuk mengatasi bahaya kelaparan yang menimpa mereka itu."

Mendengar keterangan itu. Rasulullah s.a.w lalu memandang Ali bin Abu Thalib. Ali mengerti maksud pandangan itu sambil berkata, "Ya Rasulullah, tidak ada lagi bahan makanan pada kita."

Zaid bin Sanah, seorang Pendita Yahudi yang turut mendengarkan laporan orang Badwi dan jawapan Ali bin Abu Thalib lalu mendekatkan dirinya kepada Rasulullah s.a.w dan berkata, "Wahai Muhammad, kalau engkau suka, akan saya belikan kurma yang baik lalu kurma itu dapat engkau beli padaku dengan hutang dan dengan perjanjian begitu, begini."

Berkata Rasulullah s.a.w, "Jangan dibeli kurma itu sekiranya kau berharap aku berhutang kepadamu tetapi belilah kurma itu dan berilah kami pinjam dari engkau."

"Baiklah." jawab Zaid bin Sanah.

Zaid bin Sanah pun membeli buah kurma yang baik-baik lalu menyerahkan kepada Rasulullah s.a.w dengan perjanjian-perjanjian tertentu dan akan dibayar kembali dalam jangka waktu yang tertentu pula. Sebaik saja Rasulullah s.a.w menerima kurma itu, lalu diarahkan supaya buah kurma tersebut diserahkan dan dibahagi-bahagikan kepada penduduk kampung yang ditimpa bencana itu.

Berkata Zaid bin Sanah, "Dua atau tiga hari sebelum tiba tempoh perjanjian pengembalian pinjaman seperti yang ditetapkan dalam perjanjian itu, Rasulullah s.a.w keluar menziarahi orang mati bersama Abu Bakar, Umar, Usman dan beberapa orang sahabat yang lain.

Setelah selesai menyembahyangkan jenazah tersebut, Rasulullah s.a.w pergi ke suatu sudut untuk duduk lalu saya menghampirinya dengan memegang erat-erat bajunya dan berkata kepadanya dengan sekasar-kasarnya. "Hai Muhammad, bayar hutangmu kepadaku, aku tahu bahawa seluruh keluarga Abdul Mutalib itu selalu melengah-lengahkan masa untuk membayar hutang!"

Mendengar kata-kataku yang kasar itu, wajah Umar bin Khattab merah padam kemarahannya, lalu berkata, "Hai musuh Allah, engkau berkata begitu kasar terhadap Rasulullah dan berbuat tidak sopan. Demi kalau tidak kerana rasa hormatku terhadap Rasulullah s.a.w yang berada di sini, sungguh tentu akan ku potong lehermu dengan pedangku ini."

Rasulullah memandang Pendita Yahudi tersebut dalam keadaan tenang dan biasa saja, lalu berkata kepada Umar, "Hai Umar, antara saya dengan dia ada urusan hutang piutang yang belum selesai. Sebaik-baiknya engkau menyuruh aku membayar hutang itu dan menganjurkan kepadanya untuk berlaku baik menuntut hutangnya. Hai Umar, pergilah bersama dia ke tempat penyimpanan kurma, bayarlah hutang itu kepadanya dan tambahlah 20 gantang sebagai hadiah untuk menghilangkan rasa marahnya."

Setelah Umar membayar hutang itu dengan tambahan tersebut, lalu Zaid bin Sanah pun bertanya kepada Umar, "Kenapa ditambah hai Umar?" Berkata Umar, "Diperintahkan oleh Rasulullah s.a.w tambahan ini sebagai imbangan kemarahan engkau."

"Hai Umar, kenalkah engkau siapa aku?" Tanya Zaid bin Sanah. "Tidak." Jawab Umar.

"Akulah Pendita Zaid bin Sanah."

"Engkau ini Pendita Zaid bin Sanah?" Tanya Umar agak terkejut. "Ya." Jawab Zaid bin Sanah ringkas.

"Kenapa engkau berlaku demikian rupa terhadap Rasulullah s.a.w? Engkau berlaku begitu kasar dan begitu menghina?" Tanya Umar lagi.

Zaid bin Sanah menjawab, "Hai Umar, segala tanda kenabian yang aku dapati dalam kitab Taurat sudah aku temui pada diri Rasulullah itu. Selain dua perkara yang aku sembunyikan dan tidak aku sampaikan kepada Rasulullah iaitu bahawa perasaan santunnya selalu mengalahkan perasaan marahnya. Makin marah orang kepadanya, makin bertambah rasa kasih sayangnya terhadap orang yang marah itu.

Dengan kejadian itu hai Umar yang sengaja diatur, aku sudah tahu dan lihat sendiri kedua sifat itu terdapat pada diri Muhammad itu. Aku bersumpah di depanmu hai Umar, bahawa aku sungguh-sungguh suka dan redha dengan Allah sebagai Tuhanku, Islam sebagai agamaku dan Muhammad sebagai nabi dan ikutanku."

Umar dan Zaid bin Sanah pun kembali mendapatkan Rasulullah s.a.w. Sebaik saja berhadapan dengan Rasulullah s.a.w, lalu berkata Zaid bin Sanah, "Aku bersaksi bahawa tidak ada Tuhan selain Allah dan bersaksi bahawa Muhammad adalah hamba Allah dan rasulNya."

Zaid bin Sanah turut berjuang dan bertempur bersama Rasulullah s.a.w dan kaum muslimin hampir di setiap medan perang dan akhirnya mati syahid di medan Perang Tabuk.

Demikianlah caranya bagaimana Zaid bin Sanah, seorang Pendita Yahudi menganut Agama Islam , beriman dengan Rasulullah s.a.w dan bersumpah akan membela Islam sehingga akhir hayatnya.

Risalah Injil Kuno Dijumpai - Jesus Meramalkan Kedatangan Nabi Muhammad saw

Naskah Injil berusia 1500 tahun yang menceritakan ajaran Jesus dan kedatangan Nabi Muhammad saw.

Kerajaan Turki telah mengesahkan sebuah injil kuno yang dijangka berusia 1500 tahun. Injil kuno tersebut adanmenyatakan ramalan kedatangan Nabi Muhammad SAW sebagai penerus risalah Nabi Isa (Jesus) di bumi. 

Paus Benedict XVI mengaku ingin melihat sendiri Injil kuno ini.

Bahkan Injil ini mencetuskan minat yang serius dari kalangan orang besar Vatican. Paus Benedict XVI mengaku ingin melihat buku 1,500 tahun yang lalu ini. Kebanyakan orang ramai mengjangkakan Injil ini adalah Injil Barnabas, yang telah disembunyikan oleh Turki selama 12 tahun iaitu bermula pada tahun 2000. 


Tulisan berharga 14 juta pound yang menggunakan bahasa Aramik (bahasa pertuturan Jesus)

Menurut Mailonline, injil yang ditulis tangan menggunakan dakwat emas itu menggunakan bahasa Aramik. Inilah bahasa yang dipercayai digunakan Jesus sehari-hari dalam kehidupannya di dunia. Di dalam injil ini juga diperjelaskan ajaran asli Jesus serta ramalan kedatangan nabi terakhir selepas Nabi Isa. 

Kawasan pengguaan bahasa Aramik dan lain-lain bahasa

Injil kuno berusia 1,500 tahun ini yang menggunakan kulit haiwan, ditemui polis Turki semasa operasi anti penyeludupan pada tahun 2000 lalu. Injil kuno ini sekarang di simpan di Muzium Etnografi di Ankara, Turki. 

Muzium Etnografi di Ankara, Turki yang menyimpan Injil Kuno ini

Menteri Budaya dan Pelancongan Turki, Ertugrul Gunay mengatakan bahawa buku tersebut boleh menjadi versi asli dari Injil. Injil ini juga boleh mengakibatkan keyakinan Gereja Kristian yang menganggap Nabi Muhammad saw bukanlah penerus dan melengkapkan lagi ajaran yang dibawa oleh Nabi Isa as terhapus sama sekali tanpa boleh disangkal lagi.

Gunay juga mengatakan pihak Vatican telah membuat permintaan rasmi untuk melihat kitab dari teks yang kontroversi ini menurut keyakinan Kristian. Kitab ini berada diluar pandangan agama Kristian seperti dari pandangan kitab Injil yang lain seperti Markus, Matius, Lukas dan Yohanes.

Lihat video Injil Kuno di bawah.

Tips-tips belajar yang berkesan

Tips-tips belajar yang berkesan

Belajar ‘last minute’ adalah tidak efektif. Sekurang-kurangnya 1 bulan sebelum exam perlu melakukan revision. Ada sepuluh cara pintar supaya waktu belajar kita menjadi efektif.

1. Belajar untuk memahami, bukan sekedar menghafal
Ya, fungsi utama kenapa kita harus belajar adalah memahami hal-hal baru. Kita boleh hapal 100% semua isi pelajaran, tapi yang lebih penting adalah adakah kita sudah memahami semua material yang dihafal itu. So, sebelum menghafal, berusahalah untuk memahami dahulu isi kandungan pelajaran itu.


2. Membaca adalah kunci belajar
Untuk pemahaman yang maksimum, membaca berulangkali adalah caranya. Lebih baik lagi jika membaca material pelajaran sebelum dan selepas kelas.

3. Mencatat isi-isi penting pelajaran
Jangan membuat nota pelajaran yang panjang. Ambil isi penting atau kesimpulan dari setiap pelajaran yang pelajari. Kata-kata kunci inilah yang akan berguna sewaktu kita mengulangkaji pelajaran sebelum exam.

4. Menghafal kata-kata kunci
Kadang-kadang, tidak perlu menghafal isi-isi pelajaran yang banyak dan panjang. Ambillah kata kunci supaya mudah untuk otak kita mengiatinya. Misalnya, kata kunci untuk menghafal warna-warna pelangi adalah MEJIKUHIBIU, maksudnya merah, jingga, kuning, hijau, biru, indigo dan ungu.

5. Pilih waktu belajar yang sesuai
Waktu belajar yang paling sesuai adalah semasa badan kita dalam keadaan segar. Jadi, tidak semua orang mempunyai waktu belajar sesuai yang sama. Tetapi, biasanya waktu pagi adalah waktu yang sesuai kerana kita mempunyai tumpuan yang tinggi. Gunakanlah saat ini untuk mempelajari isi-isi yang belum diajar atau untuk mengulangkaji pelajaran terutamanya subjek yang kita lemah.

6. Mewujudkan suasana belajar yang tenang
Banyak hal yang boleh membuatkan suasana tempat belajar yang tenang. Contohnya, memasang lagu yang sesuai dengan mood belajar kita. Tempat belajar juga boleh dipelbagaikan untuk mengelakkan kebosanan dengan tempat-tempat tertentu, asalkan tumpuan kita tidak diganggu oleh pihak/unsur lain.
7. Belajar secara berkumpulan (study group)
Untuk keberkesanan yang maksimum, buatlah group lebih-kurang 5 orang, tak terlalu ramai dan tidak sedikit. Suasana belajar seperti ini biasanya dapat memberi kita ekstra maklumat dan kurang membosankan.

8. Buat banyak latihhan
Sebenarnya kita boleh melatih sendiri kemampuan otak kita. Pada akhir setiap bab pelajaran, buatlah latihan-latihan yang berkaitan. Oleh itu, kita akan tahu kemampuan kita dan dapat mengenal pasti masalah kita dan seterusnya mengatasi setiap masalah yg kita hadapi dengan bertanya kepada kawan atau guru kita.

9. Kembangkan bahan yang sudah dipelajari
Cubalah untuk selalu bertanya tentang apa yang telah kita pelajari. Carilah sebanyak yang boleh maklumat dari internet atau mana-mana rujukan lain. Cara ini boleh mengembangkan lagi pengetahuan kita.

10. Sediakan waktu untuk istirahat
Ambillah sedikit masa untuk berehat setelah penat mengulangkaji. Merehatkan otak kita penting supaya otak boleh menerima maklumat baru dengan mudah. Selain itu, kita juga akan dapat berfikir secara baik dan teratur.

(COOL) Tips Harian Yang Sangat Berguna Yang Kurang Kita Diketahui

Tips Berguna Yang Kurang Diketahui

1. Mengatasi Masalah Semut

Semut kurang menyukai timun. Hanya perlu letakkan kulit timun di sarang semut atau di tempat laluan semut masuk kedalam rumah anda. Semut akan menjauhkan diri dari kulit timun tersebut.


2. Cara membuat ais yang bersih dan jernih
Senang jer, masak air tersebut sebelum dibekukan.


3. Membersihkan cermin sehingga berkilau
Bersihkan cermin menggunakan alkohol.


4. Membersihkan gula getah (chewing gum) daripada pakaian
Letak pakaian itu dalam peti sejuk sekurang-kurangnya satu jam.


5. Memutihkan baju putih
Rendam dalam air panas (jangan panas sangat) dengan separut limau selama10 minit.


6. Mendapatkan jus limau yang maksimum
Rendamkan limau dalam air panas selama 1 jam, kemudian perahkan jusnya.


7. Mengelak mata berair semasa memotong bawang
Potong bawang sambil mengunyah gula-gula getah.


8. Merebus kentang dengan cepat
Hiris separuh kulit kentang tersebut dalam satu sisi sahaja.


9. Menghilangkan kesan dakwat pada pakaian
Letakkan ubat gigi pada kesan dakwat. Tunggu sehingga ia betul-betul kering, kemudian basuh.


10. Menghalau tikus
Tabur lada hitam di tempat yang ada tikus. Tikus akan lari.

Tips Mengatasi Masalah Gigi Kuning

Tips Mengatasi Masalah Gigi Kuning

Mempunyai gigi yang sihat adalah impian setiap orang. Kalu gigi sakit, maka mood kita untuk melakukan apa-apa aktiviti berkurangan. Tidak kurang juga yang mahu gigi putih kerana kelihatan lebih cantik. Disini ada beberapa tips untuk mengelakkan gigi menjadi kuning.
 • Elakkan meminum kopi dan jus anggur merah secara kerap. Biasanya kedua-dua minuman ini meninggalkan kesan warnanya secara kekal di gigi kita.
 • Makan banyak sayur kerana sayur boleh membersihkan gigi secara semulajadi.
 • Tukar berus gigi anda sekurang-kurangnya sekali sebulan.
 • Minum jus atau makan buah strawberi kerana buah ini mengandungi zat yang memutihkan gigi kerana buah tersebut mengandungi kadar vitamin C yang tinggi.
 • Berus gigi sekurang-kurangnya sekali dalam 12 jam.
 • Menggosokkan kulit buah limau (xpasti jenis apa) pada gigi juga dapat memutihkan gigi anda. Lakukan dengan teratur agar hasilnya dapat bertahan lama.
 • Hindari merokok. Merokok adalah cara tercepat untuk mengubah warna gigi menjadi kuning.

 • Manfaatkan benang gigi untuk membersihkan celah gigi anda.
 • Gunakan ubat gigi yang mempunyai formula yang diiktiraf untuk memutihkan gigi.
 • Dapatkan nasihat doktor gigi dan pemeriksaan berkala.
Gigi putih tidak semestinya sihat tetapi dapat mengurangkan risiko penyakit gigi. Jadi, jagalah gigi anda dengan baik..

Bangunan Yang Terluas di Dunia (Top 10)

Bangunan Terluas di Dunia (Top 10)

1. Dubai International Airport, Dubai

Dubai International Airport adalah lapangan terbang terbesar di dunia, terdapat 97 eskalator, 157 buah lift, 180 check-in kaunter, dan kawasan parking yang berkapasiti 2600 kreta membuat lapangan terbang ini terpilih sebagai bangunan terluas di dunia dengan luas total bangunan mencapai 1,500,000 meter persegi.


2. Aalsmeer Flower Auction, Belanda

Aalsmeer Flower Auction adalah sebuah pusat pasar bunga dunia, dimana harinya jutaan bunga datang untuk dipasarkan ke seluruh Belanda dan juga Eropah, luas pasar bunga terbesar di dunia ini mencapai 990,000 meter persegi.


3. Beijing Capital International Airport, China

Beijing capital international Airport adalah antara airport terpenting di China. Airport ini berada di kedudukan kelapan tersibuk di dunia serta kedua terluas di dunia, luasnya mencapai 986,000 meter persegi.


4. The Venetian, Macau, China

Sebagai tempat perlancongan dan pusat perjudian terkenal dunia, Macau mempunyai sebuah kompleks yang di dalamnya ada kasino, hotel, mall dan sebaginya. The Venetian mempunyai semua fasiliti terbut. Luas The Venetian mencapai 980,000 meter persegi.


5. Berjaya Times Square, Malaysia

Berjaya Times Square yang terletak di Kuala Lumpur merupakan sebuah pusat membelih-belah dan hiburan antara yang terbesar di Malaysia. Di dalamnya terdapat dua hotel bintang lima, pusat membelih-belah, pejabat, taman, dan fasiliti mewah yang lain. Luas bangunan ini adalah 700,000 meter persegi.


6. The Palazzo, USA

Bangunan ini merupakan sebuah hotel dan kasino mewah yang berada di USA. Luas bangunan ini mencapai 645,581 meter persegi.


7. Pentagon, USA

Pentagon adalah pusat ketenteraan dan pertahanan USA, tidak hairan Pentagon mempunyai luas yang sangat besar, ini kerana terdapat banyak senjata dan berbagai jenis teknologi ketenteraan milik USA di Pentagon, luas seluruh bangunan ini mencapai 610,000 meter persegi.


8. K-25, USA

K-25, USA adalah sebuah pusat pengeluaran dan penyekidikan uranium milik USA yang berada di daerah Tennesee. Bangunan ini dibina pada tahun 1945 dan menelan kos sehingga 512 juta US dollar. Seluruh kawasan bangunan ini berkeluasan 609,000 meter persegi.


9. Hong kong International Airport, Hong Kong

Ke-9 terluas, Hong kong International Airport merupakan salah satu airport paling sibuk di dunia, bangunan ini berkeluasan 570,000 meter persegi.


10. Suvarnabhumi Airport, Thailand

Boleh dikatakan bahawa Suvarnabhumi Airport adalah antara airport yang terbesar di Asia Tenggara, dengan balai menunggu yang luas serta pentadbiran dan pengoperasian yang tidak kurang luasnya, jumlah keluasan keseluruhan bangunan ini adalah 563,000 meter persegi (tidak termasuk landasan kapal terbang)

Keajaiban Dunia Yang Kurang Dikenali

Keajaiban Dunia Yang Kurang Dikenali

Banaue Rice Terraces di Filipina
Merupakan sawah kuno yang berusia lebih 2000 tahun, terletak di gunung Ifugao 
Sawah ini berada 1500 meter di atas permukaan laut dan mengelilingi lereng gunung seluas 10360 kilometer persegi.

Sigiriya di Sri Lanka
Merupakan sisa peninggalan istana kuno yang terletak di atas sebuah bukit batu. Sigiriya atau Batu Singa, terletak di daerah Matale, Sri Lanka, dikelilingi hutan, takungan dan juga kebun.
Tower of Hercules di Sepanyol
Menara Hercules adalah mercu tanda kuno peninggalan Romawi. Berketinggian 55 meter menghadap pantai Atlantik Utara, Sepanyol. Dianggarkan, menara ini sudah berusia lebih 1900 tahun.
Toru, Kota Kuno di Poland Utara
Kota kuno ini wujud sejak tahun 1100 sebelum masihi, dan masih lagi wujud pada hari ini.

Ajanta Caves di India
Gua ini banyak terdapat lukisan juga patung-patung Buddha bernilai seni tinggi. Dianggarkan, monumen-monumen yang ada dalam gua ini wujud sejak abad ke 2 BC. 
Lembah Bunga di Himalaya
Lembah Bunga adalah lembah yang berada di banjaran Himalaya. Para pendaki dan juga ahli botani menggambarkan lembah ini sangat indah. Wujud sejak lebih dari seabad lalu.

7. Metéora, Bangunan di Puncak Gun
ung Batu Athos, Yunani
Lihat saja gambar ni, sangat menanakjubkab. Istana yang ada enam biara ini sudah wujud sejak ratusan tahun dulu.

Grand Canyon, USA
q1 7 Keajaiban Dunia Terbaru 2010 (Versi CNN) q2 7 Keajaiban Dunia Terbaru 2010 (Versi CNN)
Grand Canyon adalah sebuah tebing berjurang dalam, terbentuk oleh Sungai Colorado, di utara Arizona. Jurang ini yang merupakan salah satu keajaiban dunia sebagian besarnya terletak di Taman Negara Grand Canyon. Panjang jurang ini adalah kira-kira 446 km, dan lebarnya antara 6 - 29 km.
Great Barrier Reef
q3 7 Keajaiban Dunia Terbaru 2010 (Versi CNN) q4 7 Keajaiban Dunia Terbaru 2010 (Versi CNN)
Great Barrier Reef adalah terumbu karang terbesar dunia yang terdiri daripada lebih kurang 3000 karang dan 900 buah pulau, yang membentang sepanjang 2600 km. Karang ini berlokasi di Corals Sea, Queensland di timur laut Australia.
Northern Lights
q9 7 Keajaiban Dunia Terbaru 2010 (Versi CNN)
Northern Lights atau dikenal juga dengan istilah Aurora Borealis merupakan cahaya berwarna-warni yang terbentuk akibat interaksi medan magnetik di Bumi dengan partikel matahari.

10 Fakta Tentang Nyamuk

10 Fakta Tentang Nyamuk


 1. Mempunyai 100 mata di kepalanya.
 2. Mempunyai 48 gigi.
 3. Mempunyai 3 jantung yang lengkap di perutnya.
 4. Mempunyai 6 pisau di belalainya yang mempunyai fungsi berbeza.
 5. 3 pasang sayap.
 6. Dilengkapi alat pengesan haba yang berfungsi seperti infrared untuk memudahkannya mencari mangsa pada waktu malam.
 7. Mempunyai alat pembius agar manusia tidak terasa sakit ketika dihisap darah.
 8. Dilengkapi alat pemilih darah, nyamuk tidak menghisap sebarang darah.
 9. Dilengkapi alat pengalir darah yang mengalirkan darah melalui jarum penghisapnya yang sangat sempit dan lembut.
 10. Hasil penemuan moden, terdapat banyak serangga yang sangat kecil hidup di punggungnya, hanya boleh dilihat melalui mikroskop.