Pages

Friday, August 10, 2012

18 sebab jin merasuk manusia


Rasulullah s.a.w yang telah diriwayatkan oleh Sayidah Syafiyyah binti Huyay , bahawa Rasulullah pernah bersabda yang maksudnya :
    "Sesungguhnya Syaitan ( Jin ) itu berjalan dalam tubuh anak Adam sebagaimana darah yang mengalir dalam tubuhnya".
Biasanya jin akan merasuk kaum wanita saja dan kaum lelaki nie jarang kena rasuk jin. Kenapa pula jin nie suka sangat merasuk wanita ? Hal ini kerana, wanita suka sangat nak bersolek dan suka berpakaian yang mendedahkan aurat. Oleh itu, mudahlah para jin-jin ini untuk memikat korang dan menjadi sasaran utama golongan jin. So, wanita dekat luar sana kena ambil tahu tentang perkara ini.

Golongan jin ini bukannya merasuk secara suka-suka dan main 'hentam' saja nak rasuk orang. Jin nie pun pandai juga siapa yang akan menjadi mangsanya. Jin akan merasuk mereka yang tiada pendirian dan lalai dengan perintah Allah.

Jin boleh memasuki badan manusia samada di pinta sendiri oleh manusia atau tanpa di sedari oleh manusia itu sendiri.

Tapi kita kena ingat ada juga golongan manusia yang menggunakan khidmat jin sebagai khadamnya untuk melakukan pengkhianatan kepada orang lain.

Di sini ada 18 sebab jin merasuk manusia, iaitu:

1. Apabila manusia meringankan solat dan tidak mentaati perintah Allah.
2. Terdapat alat muzik atau alat melalaikan didalam rumah
3. Meninggikan suara dalam bilik air
4. Menangis dan merintih sebelum tidur
5. Membuang air panas ke dalam bilik air
6. Melompat tinggi tanpa membaca Bismillah
7. Memasuki tempat gelap yang ditinggalkan
8. Perasaan terlalu takut dan terlampau gembira, seperti ketawa berlebihan
9. Selalu bertengkar suami isteri
10. Terlampau marah
11. Mengikut hawa nafsu
12. Terdapat gambar lukisan manusia dan anjing di dalam rumah
13. Terdapat lambang salib pada lantai, sejadah atau langsir
14. Menghadiri majlis yang melekakan tanpa menyebut kalimah Allah
15. Perempuan suka bersolek
16. Berlaku sihir perjanjian di antara jin dan tukang sihir
17. Jin jatuh cinta pada manusia
18. Suka membaca buku cerita hantu dan buku berunsur sihir.

Terdapat beberapa tanda manusia dirasuk jin, antaranya sukar tidur malam, hati berdebar-debar terutama pada waktu senja atau perasaan resah tidak menentu.

Mimpi berulang mengenai perkara yang menakutkan seperti melihat anjing hitam, kucing, ular, manusia pelik, dibawa ke kubur atau diusung ke tempat mengerikan juga dikaitkan dengan gangguan jin.

Selesema berpanjangan juga dikaitkan dengan gangguan makhluk halus selain malas berzikir dan solat.

Selain itu, manusia dirasuk jin merasa sakit pada sesetengah anggotanya tapi sukar dikesan oleh doktor.

Lain-lain tanda ialah pening berpanjangan terutama pada waktu senja, otak lemah, tidak sedar diri serta telinga berdesing atau mendengar kata-kata suruhan tertentu.

sumber

Pemain Malaysia yang bermain di Luar Negara (BOLA SEPAK)

Sebenarnya , ramai pemain kelahiran negara yang layak mewakili Malaysia  , tapi mungkin terlepas pandang ataupun ada masalah tertentu yang memungkinkan pemain ni tidak beraksi hingga sekarang.  Pemain yang dimaksudkan ni bukanlah bermain di Liga Malaysia , tapi bermain di luar negara , di mana liga luar negara ni terbukti lebih hebat saingan dari Liga - M.  antara pemain kelahiran Malaysia yang bermastautin di luar negara termasuklah:

TITUS JAMES PALLANI

Titus ni sebenarnya banyak kali dah dipanggil untuk mewakili Malaysia,tapi sampai skang ni pun masih belum tercapai hasrat untuk melihat kelibat pemain ni.Titus lahir pada 13.Ogos.1986.  Kelab terbaru Titus sekarang ialah CS Meaux yang dikatakan bermain di Liga bawahan di Perancis. 
NICHOLAS CHANRamai yang menyangka Nicholas Chan ni mencuba nasib di Cardiff City sebab bapak dia , Dato Chan Tian Ghee merupakan pemilik kelab EPL ni..tapi kita tak bleh memandang rendah pemain ni , sebab Nicholas Chan ni pernah bermain di Piala Gothia di Sweden..dan Piala Gothia ni bukanlah rendah tahapnya sebab dalam rekod Piala Gothia , banyak pemain berbakat yang dilahirkan menerusi Piala Gothia,contohnya Xabi Alonso , Andrea Pirlo dan Adebayour.  Nicholas juga banyak mencuba nasib di kelab EPL , contohya bersama West Ham dan Stoke City.  Beliau pernah ditawarkan beraksi di Major League Soccer , tapi menolak kerana lebih berminat beraksi di Eropah. 

TADASHI TAKEDA
Tadashi Takeda ni mak dan bapak dia memang orang Jepun , tapi Takeda lahir di Pulau Pinang 27.July.1986 dan kalau mengikut peraturan Takeda layak mewakili Malaysia kerana lahir di Malaysia dan juga layak mwakili Jepun kerana mak dan bapak orang Jepun..Tapi kalau FAM nak ambik Takeda , kenala ambik awal , sebab kalau Jepun dah kebas merampau la nanti..hehe..kita taknak nanti macam kes Shaun Maloney tu...

TAM SHEANG TSUNG
Tam Sheang Tsung ni sekarang ni mewakili FC Yokohama bawah 15 tahun di Liga-J.  Dia pemain Malaysia pertama yang bermain di Liga -J.  Tam merupakan pemain yang sangat berbakat dan pernah dihantar berlatih di kelab Brazil..rugilah kalau Malaysia kehilangan pemain ni..kalau Malaysia tak bertindak awal , confirm nanti Jepun ambik pemain ni , sebab Tam dah lama duduk kat Jepun.
SHAUN MALONEYDan ni merupakan kerugian besar Malaysia lambat bertindak kerana Shaun Maloney adalah kelahiran Malaysia , iaitu lahir di Miri ,Sarawak , 24.Januari.1983.  Keluarga Maloney telah berpindah ke Scotland semasa dia berumur 5 tahun lagi , dan sekarang mewakili kelab Celtic..kalau la Malaysia cepat bertindak , ambik pemain ni , mungkin Harimau Malaya mampu pergi jauh.  tapi Maloney dah tak bleh nak wakil Malaysia , sebab Scotland dah ambik..

Tapi jauh di lubuk hati MD yang semua pemain yang layak mewakili Malaysia ni akan bermain untuk negara suatu hari nanti..kalau Piala Dunia 2014 ni mungkin tak sempat..tapi FAM dan yang sewaktu denganya perlu bertindak agreasif untuk mendapatkan pemain kelahiran Malaysia ni , sekurang kurangya pemain ni mampu untuk memberi impak dan berkongsi pengalaman bermain di luar negara..dan kita sama berdoa agar semua pemain berbakat kelahiran Malaysia akan mengharumkan nama Malaysia suatu hari nanti....
 

Tapak Rumah Nabi Muhammad

Diriwayatkan dari Anas ra dia berkata, “saya masuk ke rumah Rasulullah SAW, waktu itu baginda sedang tiduran di ranjang dengan mengenakan selimut. Di atas kepalanya bantal yang terbuat dari kulit yang diisi serabut. Lalu, seorang sahabat masuk ke kamarnya yang diikuti oleh Umar. Rasulullah SAW membalikkan badannya sehingga Umar melihat baju Rasulullah SAW tersingkap antara punggung dan seprei , lantas ia melihat ada bekas-bekas pada punggung Rasulullah SAW. Umar menangis. 

Lalu, Rasulullah SAW bertanya kepadanya, “apakah yang membuat kamu menangis?”

Umar menjawab , “demi Allah, saya menangis setelah mengetahui bahawa engkau lebih mulia dari raja-raja dan kaisar. Mereka hidup sesuai dengan kemahuan di dunia (mewah dan kaya). Sementara engkau adalah Rasulullah(utusan Allah). Seperti yang saya lihat, engkau tidur di tempat seperti ini (sangat sederhana).”

Rasulullah SAW lalu bertanya, “bukankah kamu suka kalau mereka mendapat kesenangan dunia sementara kita mendapat kesenangan akhirat?”. 

Umar menjawab, “ tentu, wahai Rasul.”. Kemudian Rasulullah SAW berkata lagi, “ Memang demikianlah adanya.” -(HADIS RIWAYAT AHMAD)-

Nabi kita adalah kekasih ALLAH, namun tak pernah punya rumah besar, apa yang ada cuma sebuah rumah yang terbahagi kepada ruang solat, ruang tamu, kamar Saidatina Fatimah Az-Zahra iaitu puteri bongsu baginda dan kamar Rasulullah sendiri.


Sementara rumah itu pula hanya beratap pelepah daun kurma bagi menghalang cahaya matahari daripada menembusi ruang dalam rumah. itu lah gambaran Rasulullah SAW yang dapat "tukanglawan" cari.

Dibawah ini adalah gambar replika binaan semula rumah berkenaan untuk renungan kita.

rumah rasulullah

Diriwayatkan dari Aisyah ra, dia berkata, “Rasulullah SAW menghamparkan sebahagian tikar diwaktu malam dan baginda solat di atasnya. Baginda pun menghamparkan tikar itu disiang hari untuk tempat orang-orang duduk” -(HADIS RIWAYAT AL-BUKHARI DAN AL-BAIHAQI)-kesan-kesan runtuhan rumah Baginda


runtuhan pintu masuk ke kamar Rasul Saw di rumah Sayyidah Khadijah as


.
Gambar runtuhan tempat Sayyidah Fatimah as, puteri kesayangan Rasulullah Saw dilahirkan.


.
sisa runtuhan kamar Rasul Saw dan Sayyidah Khadijah as.


.
gambar runtuhan mihrab tempat Rasulullah saw bersolat.Jikalau nak dibandingkan dengan rumah umat2nya sekarang…jauh berbeza sangat, dan kadang-kala rumah yang dibina itu bukan sekadar tempat berteduh, mungkin tidak salah miliki rumah besar yang selesa untuk keluarga, rumah yang besar dijadikan aras tanda kedudukan, lebih malang lagi ia jadi tanda bermegah-megah.

Moga kita hidup dalam kesederhanaa, miliki rumah besar itu tak salah, tapi biar berpada-pada, kerana masih ada insan yang duduk dibawah jambatan, apakah anda pernah terfikir untuk membantu mereka?
sumber