Pages

Thursday, June 21, 2012

Bahaya DudukTerlalu Lama?

Berdasarkan kajian yang telah dilakukan oleh American Journal of Epidemiology, duduk terlalu lama boleh meningkatkan risiko kematian. Selain daripada itu, ia juga akan meningkatkan risiko sakit belakang. Mungkin disebabkan faktor ini kebanyakan tempat kerja, kilang khususnya lebih menggalakkan supaya pekerja mereka bekerja didalam keadaan berdiri. Antara kesan sampingan lain akibat duduk terlalu lama adalah..

(1) Arthritis - Penyakit athiritis atau lebih dikenali dengan penyakit gout, adalah merupakan penyakit pembengkakan pada bahagian sendi. Seseorang yang duduk terlalu lama kebiasaannya akan kurang untuk menggerakkan bahagian sendi mereka dan akibat daripada faktor ini akan meningkatkan lagi peratus penyakit gout.

(2) Obesiti - Seseorang yang duduk terlalu lama boleh juga disimpulkan sebagai seorang yang kurang aktif.Ini bermakna tiada proses pembakaran lemak yang berlaku dan akan mengakibatkan peningkatan tahap kolesterol didalam tubuh mereka.

(3) Posture badan yang rosak - Posture badan seseorang yang duduk terlalu lama kebiasaannya akan membongkok sedikit. Ini disebabkan kerana tekanan yang dihadapi oleh tulang belakang untuk menampung berat seseorang ketika duduk.

(4) Tekanan darah yang rendah - Disebabkan seseorang yang duduk terlalu lama kebiasaannya tidak aktif, ia akan melemahkan jantung mereka untuk mengepam darah ke seluruh bahagian tubuh. Ini akan membuatkan seseorang akan berasa cepat letih, mudah pitam atau sebagainya.

(5) Penyakit jantung - Disebabkan tiada proses pembakaran lemak yang berlaku dan peningkatan terhadap tahap kolesterol, risiko untuk seseorang yang duduk terlalu lama untuk menghidap penyakit jantung juga akan meningkatSumber

Cili Kala Jengking Paling Pedas Di Dunia


Cili ini tak boleh dipegang tanpa sarung tangan kerana kesan panas kepedasan yang sangat dahsyat.Kalau nak masak pula mesti memakai topeng dan pakaian perlindungan yang sempurna.


Nama cili ini Trinidad Scorpion Butch T, telah diiktiraf oleh Guinness sebagai cili terpedas di dunia dengan ukuran 1.463.700 unit panas Scoville.

Bolehkah Kita Membunuh Semut?

Boleh tak Kita Bunuh Semut????

Semut merupakan serangga yang sangat kecil dan mudah ditemui di mana-mana tempat. Namun kehadirannya kadangkala menyebabkan kita terus membunuh semut tersebut. Namun bolehkah kita membunuhnya? 

Bolehkah kita membunuh semut dengan racun kerana sebagaimana yang kita tahu semut merupakan salah satu dari binatang yang di larang oleh Rasulullah s.a.w dari membunuhnya seperti yang terdapat dalam hadith baginda. Masalahnya ia terdapat di mana-mana sahaja termasuk di dalam beras, sink dan di telefon. Ini cukup menyusahkan untuk menghalaunya satu persatu, kadang-kadang terpaksa membunuhnya.Dalam sebuah hadith dari Ibnu Abbas ra ia berkata; “Rasulullah SAW melarang membunuh empat macam binatang, semut, lebah, burung hudhud dan burung shurad“. Hadith ini menunjukkan hukum haram membunuh empat macam binatang tersebut dan memakannya.

Islam merupakan peraturan hidup untuk segenap manusia. Di dalam Islam tidak ada suatu perkara yang terlalu diberatkan dan tidak pula suatu perkara itu sengaja diringan-ringankan tanpa alasan atau sebab tertentu yang boleh meringankannya. Semut sejenis binatang yang berada dimerata-rata tempat, jika kehadirannya menimbulkan mudarat bagi diri kita dan anak-anak, seperti gigitannya dan sebagainya, maka dibolehkan mengusirnya denga penyapu, jika ia terbunuh bukanlah perkara yang kita inginkan.

Jika ia memiliki sarang, korek dan angkatlah sarangnya itu serta buanglah ke luar rumah, setelah itu tutuplah lubang tersebut agar ia tidak membuat sarang kembali.

Mungkin sukar apabila berhadapan dengan semut yang begitu banyak. Namun usaha yang kita lakukan tak lebih untuk mencari keberkatan dan mengikut sunnah Rasulullah SAW. Sebab pasti ada hikmah yang terkandung dalam larangan dan suruhan yang disampaikan oleh Rasulullah SAW yang kita tidak mampu untuk memahaminya secara lebih pasti. 

Kisah Wanita Tua Penyayang Ketika Menunaikan Haji


Wanita ini, kerana sudah tua dan uzur, lutut pun lemah dan sentiasa sakit, menggunakan kerusi roda semasa tawaf dan saie. Dia mengupah petugas Arab menolaknya, tujuh kali pusingan tawaf dan tujuh kali berulang alik antara Bukit Safa dan Marwah.

Beliau menunaikan tawaf rukun dan saie saja. Yang sunat tak mampu kerana uzur. Lagi pun wangnya hanya cukup-cukup saja.

Namun, ada satu amalan mulia dimiliki Muslimah ini. Yakni mencontohi sunnah Nabi s.a.w., mengasihani dan menyayangi kucing di desanya.

Dia amat suka memelihara kucing. Di rumahnya banyak kucing. Dia melayan makan dan minum kucing. Dia pungut kucing yang dibuang orang, diberikan makan dan minum, dirawat dan dimandikan dengan sabun wangi.

Walaupun banyak kucing jalanan itu lemah, sakit, kurus kering atau lumpuh, tetap diambilnya untuk dirawat di rumahnya. Ada yang berkudis dan sakit serius. Pendeknya rumahnya menjadi pusat kucing kurap.

Maka terkenal lah rumahnya jadi pusat rawatan kucing. Mana-mana kucing yang mati dikuburkan di kebunnya. Demikian begitu kasih Muslimah ini kepada makhluk Allah yang lemah lembut itu.

Justeru, ada kucing-kucing peliharaannya manja, gemuk dan sihat, serta cantik-cantik belaka, berkat khidmatnya, yang ikhlas.

Tahun itu beliau berangkat, menunaikan haji dengan menggunakan perkhidmatan Tabung Haji. Gembira dan sayu nian kalbunya, kerana hajatnya untuk ke Tanah Suci, solat di Masjidilharam dan melihat Baitullah di depan mata sudah terkabul sudah.

Ingin di hatinya untuk tawaf banyak-banyak seperti orang muda dan sihat. Tetapi apakan daya, lututnya sakit manakala badan uzur. Setelah solat fardu sentiasalah beliau memanjatkan doa dan pertolongan Allah, agar hajatnya dimakbulkan.

Pada suatu hari, semasa hendak pergi solat di Masjidilharam dengan keadaan bertongkat, beliau terjumpa seekor kucing yang kurus, comot, lemah dan lapar.

Apabila kucing itu hendak bangun berjalan, ia jatuh berkali-kali. Kasihan nian wanita tua itu melihat makhluk Allah itu menderita dan sengsara di kota suci Makkah.

Lantas diambilnya kucing itu, diurutnya tubuhnya yang lemah itu. Dibelikan sebungkus nasi berlauk dan diberikan minum air zam-zam yang murni.

Dengan takdir Allah, kucing itu pulih dan sihat. Kucing itu telah menggesel kaki Muslimah tadi, lalu menjilat kedua-kedua tapak kakinya. Ajaib sungguh, kaki dan lututnya yang sakit tadi, tiba-tiba menjadi sihat dan kuat, seperti orang muda.

Muslimah tua tadi dapat tawaf sebanyak-banyaknya, ikut suka hatinya. Tertunailah hajat yang terbuku di hatinya selama ini, berkat menolong seekor kucing di Makkah yang mulia itu..

Setelah tawaf wida (selamat tinggal) dan menziarahi Masjid Nabawi, hajah yang solehah tadi berserta rombongannya bersiaplah untuk pulang ke Malaysia.

Sewaktu hendak menaiki tangga pesawat di Jeddah, Muslimah tua tadi terlopong melihat seekor kucing yang mirip kucing yang ditolongnya sewaktu di Makkah dulu.

Kucing itu duduk di sisi tangga pesawat itu sambil matanya merenung sayu padanya. Apabila Muslimah tadi sampai ke anak tangga teratas, kucing tadi ghaiblah daripada pandangannya.

Demikianlah ganjaran dan berkat orang yang mengasihi kucing, seperti Nabi kita s.a.w. mengasihinya di dunia ini, lebih-lebih besarlah pahala menunggunya di alam akhirat nanti. Amin

WallahuA'lam 

Fesyen Kamal Attartuk Berkembang Di Malaysia


Sewaktu Mustapha Kamal Attaturk menjadi PM Turki, dia telah membuat undang-undang yang amat berlawanan dengan ajaran agama Islam, antaranya ialah"Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt".

bertudung tapi pakai skirt

Buat renungan bersama: Teladan Dari Kisah Hidup Mustafa Kamal Attartuk.(tidak diniatkan untuk mengaibkan si mati… tetapi sebagai pengajaran kepada semua manusia termasuk diriku. 

Share Ini di FB..Manalah tahu dapat menyedarkan orang kita akan perkara ini

Keburukan Mengguna Krim Pemutih Muka

Mendapatkan kulit muka yang putih sudah menjadi satu obsesi sehingga membuatkan ramai orang lupa diri.  Dalam satu kajian yang telah dijalankan di Amerika Syarikat (Arndt and Fitzpatrik, 1965), krim pemutih mengandungi dua peratus dan lima peratus hidrokuinon yang boleh mendatangkan kecederaan pada kulit.  Kajian yang dilakukan ke atas 56 orang responden wanita yang mempunyai masalah bintik hitam pada kulit mendapati krim yang mengandungi hidrokuinon boleh menghilangkan bintik-bintik hitam pada 44 orang daripada 56 orang responden.

Bagaimanapun, pemakaian krim pemutih yang mengandungi hidrokuinon berlebihan (lebih daripada lima peratus) boleh menyebabkan kesan sampingan.  Ia boleh menyebabkan kulit iritasi dan terasa sedikit terbakar.  Lebih bahaya lagi jika krim pemutih yang digunakan mengandungi merkuri.  Merkuri yang sebenarnya sudah lama dilarang penggunaannya itu memang menjadikan kulit nampak putih mulus.  Tetapi lama-kelamaan akan mendap di bawah kulit.  Setelah bertahun-tahun kulit akan menjadi biru kehitaman dan yang menakutkan lagi, ianya boleh menyebabkan kanser.

Oleh itu, berhati-hati apabila anda memilih krim pemutih.  Pastikan produk yang anda gunakan tidak mengandungi merkuri dan juga bahan-bahan lain yang boleh merosakkan kulit anda.


Berapa Banyak Air Yang Perlu Diminum?


Banyakkan Minum Air
Mari kita bercerita soal kesihatan pula.
+Orang selalu cakap..kena minum air banyak². Persoalannya, berapa banyak yang perlu diminum dalam sehari?
-Kebanyakan fakta mengesyorkan kita minum 8 gelas sehari (lebih kurang 3-4 liter)
-Kawan Aby suruh minum 6 liter untuk mendapatkan badan yang slim.
**Tahukah anda, air putih sebenarnya membantu kita mengawal berat badan? Pendek kata untuk tujuan diet..kuruskan badan
Ada beberapa formula untuk menentukan berapa banyak air yg perlu kita ambil dalam sehari:
1. Berat badan (dalam kg) di bahagi kan dengan 30
(Contohnya, jika berat 60kg (60/30 = 2).
Bermakna, tubuh badan anda memerlukan sebanyak 2 liter air sehari)
2. Mengikut berat dan ketinggian seseorang
Berat badan normal – 3 liter sehari (8 gelas)
Lebihan berat badan – Setiap penambahan berat 10 kg, perlu minum 1.5 liter lebih air
Kurang berat badan – 3-4 liter sehari (8-11 gelas sehari)
Tak tahu anda dalam kategori mana? Kurang berat badan? Normal? Lebih berat badan? Obes? Sila rujuk graf di bawah sebagai rujukan.
Contoh:
Dengan ketinggian 160 cm, berat ideal antara 50kg – 63kg. (Kita ambil purata dalam 56.5 kg). Tetapi berat saya 78 kg. Bermakna terlebih 20kg. Mengikut note di atas, setiap pertambahan 10 kg kena tambah 1.5 liter. Ini bermakna:
3 liter + (1.5*2) = 6 liter!!
+Apa akan jadi kalau terlebih minum pula?
Meminum terlalu banyak air boleh menyebabkan keracunan air (sekiranya menahan membuang air kecil) ataupun situasi elektrolit tak seimbang.

Peringatan:
Lebih banyak anda meminum air, lebih banyak anda perlu menggantikan elektrolit anda. Di mana anda boleh memperolehi bekalan elektrolit? Dari air minuman sukan seperti 100 Plus, Excel dll ataupun cara mudah masukkan secubit garam ke dalam setiap gelen air minuman anda. Nah! Anda sudah mendapat bekalan elektrolit yang cukup.