Pages

Sunday, January 15, 2012

Kitab Al-Quran Terbesar Di Dunia (10 Gambar)
Sejak kebelakang ni,umat manusia berlumba-lumba mencipta rekod di mata sesama manusia..tetapi tidak pula berlumba untuk melakukan amal kebaikan.Contohnya kita lihat pada pembinaan masjid..kerajaan berlumba-lumba membina masjid yang cantik-cantik.Tak tahulah tujuan untuk apa tetapi tidak pula mengajak dan menjadikan diri sebagai contoh untuk rakyat ikut penuhkan masjid.Yang terbaru ialah kitab al-Quran yang terbesar yang telah mula ditulis sejak lima tahun lepas dan telah disiapkan.Kitab ini mempunyai 30 kaligrafi berbeza dan ketinggiannya 7 kaki manakala lebar 10 kaki.Kitab ini sekarang berada di Afghanistan.

Doa Seorang IbuNabi Musa AS bermunajat kepada Allah SWT, “Ya Allah, tunjukkanlah siapa yang akan menjadi kawanku kelak di syurga?” Kemudian Allah SWT mewahyukan kepada Nabi Musa, “Wahai Musa, orang pertama yang melewati engkau di jalan ini dialah kawanmu di syurga”.

Tidak lama selepas itu, seorang pemuda melintasi di depan Nabi Musa, maka beliau mengikutinya untuk mengetahui apa amalan pemuda tadi sehingga dia mendapat kedudukan mulia di syurga, berdampingan dengan para Nabi.

Beberapa langkah berlalu, kemudian si pemuda memasuki sebuah rumah, dia duduk bersimpuh di depan seorang wanita tua, lalu mengeluarkan sepotong daging dan memanggangnya, kemudian setelah cukup masak dia menyuapi wanita tua itu dengan perlahan dan penuh kasih sayang. Setelah selesai dia menuangkan air ke mulut wanita itu dan keluar.

Nabi Musa bertanya, “Demi Kebesaran Allah, siapakah wanita ini?”, si pemuda yang belum tahu siapa yang bertanya ini menjawab, “dia adalah ibuku”. Nabi Musa bertanya lagi, “Apakah dia tidak mendoakan kamu?”, “Ya, dia selalu mendoakan saya setiap hari dengan satu doa, tidak pernah diganti dengan doa lain”, jawab pemuda itu.

“Apa doa yang dipanjatkannya?”, Tanya Nabi Musa lebih lanjut. Dia menjawab, “Ibuku itu berdoa, Ya Allah jadikanlah anakku ini bersama Musa bin ‘Imran di syurga”.

Nabi Musa senang dengan doa ini dan terlihat kegembiraan menyelimuti wajah beliau, lalu berkata, “Wahai pemuda, bergembiralah, Allah telah mengabulkan doa ibumu, akulah Musa bin ‘Imran”.

Jika kita menyemak kisah ini, tentunya dapat dibuat sebuah kesimpulan, bahawa anak yang berbakti kepada orang tuanya terutama ibu, pasti akan mendapat balasan yang layak baginya, iaitu syurga. Begitulah kita mengetahui, bahawa syurga berada di bawah telapak kaki ibu. Dan doa orang tua kepada anaknya pasti dikabulkan oleh Allah. Dalam atsar disebutkan:

“Doa orang tua untuk anak seperti doa para Nabi untuk umatnya”.