Pages

Wednesday, December 26, 2012

8 Haiwan Marin Paling Berbahaya Di Dunia


Hidupan marin seperti ikan mempunyai pelbagai jenis spesies.Entry ini memberikan penekanan kepada hidupan marin atau ikan paling berbisa di dunia. Mereka bukan sahaja mampu membunuh ikan yang lebih besar tetapi juga mampu membunuh manusia jika tidak memdapatkan rawatan awal. Banyak hidupan marin berbisa ini berasal dari laut Australia, sebuah benua terkecil di dunia tetapi menjadi pulau yang terbesar di dunia. racun (venom ) atau gigitan dari hidupan ini sangat menyakitkan.nak tahu? teruskan membaca...

no 1 Stone Fish

Ikan yang berwajah kurang menarik, kerana mempunyai sisik atau badan yang menyerupai batu di pinggir pantai atau muara sungai. Mempunyai toksin yang sangat berbisa yang terdapat pada siripnya. Jika tidak dirawat di dalam masa 30 minit manusia yang terkena sengatan ikan ikan akan mati. simptom awal mangsa, biasanya akan mengalami kekejangan, lumpuh dan kesakitan yang sangat kuat pada otot. kalau masuk bertanding ikan yang paling cantik, pasti stonefish dapat tempat terakhir, namun pasti tempat pertama sebagai ikan yang mempunyai racun paling berbisa di dunia. Habitat ikan ini biasanya di kawasan pinggir lautan Australia, India dan lautan pasifik. Jadi jika anda bercuti ke luar negara seperti di India atau Australia berhati-hatilah, kerana nyawa anda mungkin melayang, dek terpijak stonefish yang disangkakan batu di pantai.

n0 2 Box Jellyfish ( Obor-obor kotak )

Merupakan haiwan yang paling bisa di dunia, biasanya berwarna biru terang atau pucat.kenapa dikatakan haiwan paling berbisa ? Ini kerana melalui hujung sesungutnya jika anda terkena,mempunyai toksin yang akan menyerang serta merta sistem saraf, hati dan sel kulit. Sel kulit anda seolah-olahnya akan 'meletup', menyebabkan kesakitan yang sangat kuat, dan selalunya mangsa akan mati akibat kegagalan sistem saraf dan hati, oleh kerana itulah tidak hairan jika anda ke bahagain utara Australia akan terdapat tanda amaran bahaya jellyfish ini.Setiap sesungutnya yang lembut dan membelai manja itu mempunyai 5000 sengatan ! Tidak hairanlah setakat ini, obor-obor ini telah meragut hampir 5000 nyawa. Dengan ketinggian boleh sehingga 6 kaki menyamai ketinggan manusia, jellyfish ini paling banyak terdapat di Australia dan lautan Asia.Satu-satunya haiwan yang boleh memakan jellyfish ini ialah penyu,yang langsung tidak terkesan dengan bisa mereka.

no 3 : Sotong Berbintik Biru / Blue Ring Octopus


Mempunyai habitat di kawasan lautan Asia Pasifik, Australia dan Jepun.Di katakan antara haiwan marin yang paling berbisa. Bisanya 10 ribu kali ganda dari bisa cyanide. Mempunyai saiz hanya sebesar bola golf, sotong ini boleh membunuh manusia hanya di dalam beberapa minit sahaja,dan setakat ini belum ada penwar untuk toksinnya. Bisa sotong ini terhasil dari kelenjar di bahagian sesungutnya dan akan menyerang ikan atau manusia apabila merasakn dirinya terancam.Bisa yang terdapat pada sotong berbintik biru mampu membunuh 26 manusia dewasa. Serangan atau bisa sotong ini boleh menyebabkan lumpuh, menghentikan sistem pernafasan dan menyerang jantung selepas hanya beberapa minit. Sangat penting untuk dibawa ke hospital dengan kadar segera untuk mendapatkan bantuan pernafasan , kerana bisa sotong ini mampu membunuh anda dengan menghentikan denyutan jantung anda!

no 4 :Ikan Puffer


via:wikipedia


Ikan ini dikenali sebagai Fugu di Jepun,merupakan makanan mewah tetapi berbahaya.dan hanya dijual kepada Chef bertauliah aje, harga Fugu pun boleh tahan juga sekitar 20- 50 USD Via: wikipedia


Anda ingat tak dekat Pn Puff ? Watak kartun spongebob tu? ahaa... ikan Puffer adalah ikan beracun yang paling berbisa di dalam kelas vetebrata selepas Katak Emas Beracun. kalau tak salah ikan buntal satu keluarga dengan ikan ini. Bisanya adalah pada sisik dan organ dalamannya. Biasa hidup di kawasan muara atau lautan. Namun begitu ikan ini menjadi hidangan istimewa di Jepun dan Korea. Malahan dijual dengan harga murah di Filipina dan Thailand. Berhati-hati-hati kerana jika anda dihidangkan dengan ikan ini sebagai lauk anda, pastikan chef atau tukang masaknya adalah seorang yang pakar di dalam mengasingkan bisa ikan ini,kerana jika tidak nyawa anda akan melayang. seekor ikan ini mengandungi toksin yang boleh membunuh 30 orang dewasa. Oleh sebab itulah di Jepun hanya chef yang mempunyai lesen sahaja dibenarkan untuk memproses ikan ini sebagai makanan.

no 5 : Lion Fish


Rasanya ramai dah kenal dengan ikan popular nie.Biasanya penyelam mesti berhati-hati dengan ikan ini kerana bisanya terdapat pada jalur-jalur siripnya. terdapat di dalam pelbagai warna,ikan ini terdapat di hampir ke semua lautan dan paling banyak dilautan pasifik. Jika terkena bisanya biasanya nelayan atau penyelam atau nelayan akan mengalami gejala muntah-muntah dan jika tidak dirwat boleh menyebabkan kematian

no 6: Ular LautMerupakan spesies marin yang pemalu, namun mempunyai toksin yang kuat pada bisanya. Biasanya hidup di kawasan paya bakau boleh meyelam di dsar lautan untuk tempoh yang panjang. Habitat mereka bermula dari Lautan Hindi sehingga ke Asia tenggara.Untuk maklumat lanjut boleh baca di sini

no 7 : Belut Moray

via wikipedia

Mempunyai hampir 200 spesies, belut ini biasanya pemalu dan tinggal di dalam batu karang. Namun akan menjadi agresif jika diserang, kerana mempunyai rahang dan gigitan yang boleh membahaya manusia. Boleh membesar sehingga 3 meter dengan mencapai berat 36 kg. Boleh menyamar dengan baik di kawasan batu karang dan sangat sensitif dengan bau dan gerakan kerana haiwan ini mempunyai penglihatan yang kurang baik. Terdapat beberapa spesies yang berbisa dan mempunyai racun jika di makan. namun paling berbahaya sekali ialah gigitannya, di Australia , penyelam di haramkan memberi makanan kepada belut atau cuba menganggu lubang belut ini kerana ia boleh memutuskan jari dengan hanya satu gigitan

no8; Ikan pari ( stingray)
via wikipedia

Walaupun sangat pemalu dan tidak agresif tetapi hidupan marin ini terkenal selepas membunuh 'crocodile hunter' Steve Irwin, seoarang pakar biologi,pemilik zoo danselebriti tv terkenal di Australia. walaupun jarang terdengar serangan atau kematian dari hujung ekornya yang berbisa, pari-pari tetap merupakan haiwan marin yang berbahaya. Ekornya sangat berbisa dan kegagalan mendapat rawatan awal menyebabkan Steve menemui ajalnya di hujung sengatan pari-pari. Par-pari hidup hampir di semua lauatan terutamanya di kawasan tropika dan menjadi antara makanan popular di sebelah Asia Tenggara, seperti ikan bakar dan masak asam.
sumber

Penduduk Paling Gembira Dalam DuniaBandar Raya Mexico: Penduduk paling gembira dan bersikap paling ceria di dunia berada di Amerika Latin.

Kedudukan teratas 

Malah, tujuh daripada 10 kedudukan teratas senarai penduduk negara paling ceria adalah dari benua itu.

Tinjauan mengenai penduduk paling gembira dan ceria itu dijalankan di seluruh dunia oleh agensi Gallup membabitkan penyertaan 150,000 orang.

Satu daripada negara itu ialah Guatemala yang berada di atas Iraq dalam kedudukan Indeks Pembangunan Manusia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) mengikut kategori jangka hayat, pendidikan dan pendapatan per kapita.

Tetapi, negara itu berada di kedudukan ketujuh dari segi emosi positif.

Sentiasa tersenyum 

“Di Guatemala, sudah menjadi budaya bagi rakyatnya sentiasa tersenyum,” kata Luz Castillo, 30, jurulatih papan luncur.

“Walaupun menghadapi masalah, kami dikelilingi kecantikan semula jadi yang membolehkan kami melupakannya.”

Tanya 1000 orang 

Gallup Inc. bertanya 1,000 orang di setiap 148 negara tahun lalu jika mereka mendapat rehat mencukupi, dilayani dengan perasaan hormat, senyum atau banyak ketawa, belajar atau melakukan sesuatu menarik dan merasai perasaan seronok pada hari sebelumnya.

Di Panama dan Paraguay, 85 peratus responden berkata ya kepada lima soalan itu, meletakkan negara berkenaan di tempat teratas.

Ia diikuti rapat oleh El Salvador, Venezuela, Trinidad dan Tobago, Thailand, Guatemala, Filipina, Ecuador dan Costa Rica.

Penduduk yang paling kurang melaporkan emosi positif tinggal di Singapura, negara kaya dan teratur yang juga antara paling maju di dunia.

Negara kaya lain juga berada di kedudukan bawah senarai itu. Jerman dan Perancis setaraf dengan Somalia untuk berada di tempat ke-47. - AP

Jawapan Lawak Dan Lawak Ustaz Azhar Idrus - Part 2Boleh ke saya ambil air sembahyang pakai spender sahaje ? 

UAI : Haram. kalau di masjid. Wakaka.

Sunat tutup aurat pasal keluar dari khilar ulama yg kata haram.

Tutup lah tidak molek (tidak cantik) sangat angry bird jollor..

Hukum pakai tudung tapi boleh nampak (lihat) rambut ?

UAI : Aurat ni anggota yang haram bagi dilihat. Dok kire la mnde pun (tidak kiralah apa alasan pun), yang aurat. tetap haram kalau orang lain dapat lihat. Tapi kalau tidak sengaja, tidak berdosa. Walaupun orang tengok. Cthnye hendak pakai tudung cepat2 sangat sampai rambut terkeluar sikit, tidak berdosa.

Saya ada dengar, kalau kita buka payung dalam rumoh, ular akan masuk. Betul ke ?

UAI : Kita tidak rajin dengar lagi buka payung ular masuk. Tidak betul, melainkan ular tu sendiri yang bagitahu. Kalau kamu buka payung, aku akan masuk.

Ular ini, dalam hadis ada sebut. Kalau dia masuk dalam rumah, jangan katok/pukul. Sebab boleh jadi itu jin Islam. Halau /hambat dia 3 kali, kalau dia jin Islam dia
lari, kalau dia tidak lari, bukanlah jin itu. Jadi boleh pukul, jangan sampai menyeksakan.

Doh nok halau, nok cakak bahse nape ? (habis hendak halau cakap bahasa apa?) Dok kang cakak (habis hendak kena cakap) bahasa arab ke?

Dok... cakak bahse ganu dakpe. Dh die faham dok ? (tidak... cakap bahasa Terengganu pun ular itu faham ketidak?)

Faham ah pasal die ULOR TEGANU. (Fahamlah sebab dia ULAR TERENGGANU) Wakaka

Saya sembahyang pakai kain pelikat. Dan saya tidak pakai spender. boleh ke?

UAI : ( Suka ) .. Tidak ada bila sembahyang mensyaratkan pakai macam mana. Cuma tutup aurat dan suci.

Cuma takut lah kalau imam tidak pakai spender tu, nanti batal habih sembahyang makmum di belakang. pasal bekkas ( nampok kesan bekas spendel). Tulis situ, crocodile...


p/s: Kalau rasa nak pahala, share lah ilmu bermanfaat ni ;)