Pages

Tuesday, July 3, 2012

Keburukan Minum Pepsi/Coca Cola Sambil Makan Mentos

Beberapa tahun dulu terdapat kes kematian membabitkan seorang budak lelaki di Brazil selepas minum pepsi / coca-cola dan makan mentos bersama. Berani minum pepsi / coca-cola sambil makan mentos?

Pada tahun 2006, 1 eksperimen dijalankan untuk mengkaji reaksi kimia apabila mentos dan coca-cola dicampur bersama : Nice try!

pepsi
Sebelum Budak Nie Letak Mentos
Apabila Budak Nie letak Mentos
Just tinggal tak sampai separuh air

Nie lah sebabnya tak boleh makan mentos sambil minum pepsi..Nanti Meletup Macam Air tu
Betapa bahayanya minum pepsi / coca-cola sambil makan mentos!


Share Benda Nie Kalau Anda Rasa Ia Penting!
sumber

Kenapa Lagu Kebangsaan Spain Tiada Lirik?

Spanyol mempunyai lagu kebangsaan yang paling unik berbanding negara-negara lain. Lagu kebangsaan Spanyol ternyata tidak mempunyai lirik. Sempat terjadi festival membuat lirik pada sekitar tahun 2007, tapi ternyata itu tidak berjaya. Tetap saja, lagu kebangsaan Spanyol tanpa lirik.

Menurut Top Tour of Spain, lagu kebangsaan Sepanyol ini tidak diketahui tepat sejarah kelahirannya. Catatan sejarah hanya menyebutkan, lagu kebangsaan mula dikenali pada tahun 1761 di negeri matador itu. Ketika itu, lagu kebangsaan yang dikenali berjudul La Marcha Granadera.

Semasa Raja Carlos III berkuasa, keadaannya berubah. Lirik lagu La Marcha Granadera tidak lagi dinyanyikan di depan umum. Sang raja mengganti liriknya dan tajuk lagu berubah menjadi Marcha Real. Lagu ini terus dinyanyikan sebagai lagu kebangsaan hingga awal tahun 1900-an. Ketika itu pecah perang saudara yang menghancurkan Eropah.

Spanyol pun ikut terpengaruh perang. Kekuasaan di negara tersebut berganti. Seiring pergantian kekuasaan, Spanyol kembali berganti lagu kebangsaan. Sepanjang tempoh 1931-1939, lagu kebangsaan yang diakui oleh Sepanyol berjudul el Himno de Riego. Setelah itu, Franco mengambil pucuk pimpinan di Sepanyol.
Begitu Franco naik takhta, lagu kebangsaan Spanyol kembali berganti. Lagu Marcha Real kembali dinyanyikan, tapi judulnya dikembalikan ke tajuk semula. Kekuasaan Franco berakhir pada tahun 1975. Saat itu kembali muncul pertentangan soal lagu kebangsaan di tengah masyarakat Spanyol. Akhirnya sejak tahun 1978 Spanyol memutuskan untuk menghilangkan lirik pada lagu kebangsaannya.
Jawatankuasa Sukan Olimpik Nasional Spanyol pernah menggelar pertandingan membuat lirik lagu kebangsaan pada tahun 2007. Pertandingan ini dimenangi oleh seorang pengangguran berusia 52 tahun (ketika itu) asal Madrid yang bernama Paulino Cubero. Cuma, hasil dari pertandingan ini tidak bertahan lama. Kritik keras dari masyarakat berdatangan.
Tidak hanya masyarakat yang protes, tapi parlimen Sepanyol juga tidak bersedia bersetuju lirik lagu kebangsaan keputusan pertandingan ini. Hanya bertahan beberapa hari, lirik lagu ini kemudian ditarik lagi dan lagu kebangsaan Spanyol kembali tidak berlirik. Hal ini menjadikan lagu kebangsaan Spanyol menjadi berbeza berbanding lagu kebangsaan negara lain.
 

Kalau ALLAH itu Maha Baik, Mengapa Buat Neraka?Ini kisah benar..kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam, tapi cetek pengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yang melaksanakan dasar 'Membangun Bersama Islam', kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.

Aku tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya mereka akan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan. Lazimnya dalam setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untuk menyampaikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam.

Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di Pasaraya Billion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat. Maka dia pun kena denda la...setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, ustaz ni pun bagi la nasihat, "..lepas ni diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan..peratura n ni bukan semata-mata peraturan
majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah. Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga..kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya, takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah. Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka..."

Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri,tiba-tiba membentak "Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka? Kenapa tak boleh sediakan syurga je? Macam tu ke Tuhan Maha Penyayang?" Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar
nasihat ustaz tu..dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung..

Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosak akidah dia. Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab:"Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz. Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa ayam.. hidup senang, lepas mati pun tak risau sebab gerenti masuk syurga... Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. Kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka tak ada. Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga..Kan Tuhan tu baik?"

Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu? Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan: "perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik,orang jahat, semua masuk syurga..maka apa guna jadi orang baik? Jadi orang jahat lebih seronok. Manusia tak perlu lagi diuji sebab semua orang akan 'lulus' percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga..perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol di syurga..lepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak..takde siapa yang terima hukuman. Sebab Tuhan itu 'baik'. Adakah Tuhan macam ni yang kita nak? Awak rasa, adil ke?"; tanya ustaz.

"Ah...mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je.." rungut si gadis.

Ustaz tersenyum dan menyoal lagi: "Bila tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?"

Gadis tu terdiam.

Ustaz mengakhiri kata-katanya:"Adik, saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiri dan juga orang lain. Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji kat atas dunia ni. Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan HAK kita untuk berpakaian sesuka hati kita. Ingatlah; semuanya dipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian..semoga kita dapat bersabar dalam mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kita jugak.

Assalamu'alaikum.
sumber

Sotong Cuba Menghamilkan Wanita Korea 63 tahun

Sotong adalah salah satu makanan kegemaran warga Korea. Tetapi buat wanita Korea yang berusia 63 tahun ini, dia mungkin tidak mahu makan sotong lagi kerana pengalaman ngeri yang dihadapinya.

Semasa wanita itu menikmati hidangan sotong separuh masak itu, dia mula merasakan tusukan dari benda asing yang mencucuk-cucuk dalam mulutnya ketika sedang menguyah.

Dia meludah sotong itu, tetapi mulutnya masih terasa berbeza, seolah-olah terdapat makhluk-makhluk kecil yang bergerak pada bahagian dalam mulutnya seperti dalam pipi, gusi, dan lidah.

Dia segera dikejarkan ke hospital dan dibuat pemeriksaan dalam mulutnya. Memang benar, doktor mendapati 12 pepijat putih kecil, seperti organisma sperma dalam mulutnya.

Laporan berkata, dia seolah-olah telah menggigit beg sperma sotong yang dimakannya, yang membawa kepada kebebasan makhluk kecil itu.

Si kecil begitu ghairah sehingga mereka cuba untuk menghamilkan mulutnya!

Pengajaran daripada ini pastikan hidangan sotong anda dimasak dengan baik!
sumber