Pages

Wednesday, October 10, 2012

Gambar Yang Boleh Buat Korang Gila


Seorang lelaki Perancis melakukan aksi maut dengan berjalan diatas tali yang dipasangkan ditengah jurang setinggi 288meter, diantara dua bukit di kawasan Dalles Grises, Verdon Gorges, Perancis.

Namun, ditengah-tengah aksinya itu, lelaki tersebut sempat menerima panggilan ketika berada ditengah jurang.

Lelaki ini dikenali sebagai Tancrede Melet. Dengan tenang, Tancrede pun duduk di atas tali dan berbual dengan orang yang menelefonnya. Hanya seutas tali yang terikat pada pinggangnya. 

Kisah Pilu Bagaimana Berakhirnya Sistem Pemerintahan Khalifah Islam

Pada 18hb Disember, 1914, British menjajah Mesir lalu berusaha memutuskan hubungan antara Mesir dengan Turki, Raja Abbas telah digulingkan dan Amir Hussin bin Kamil telah dilantik menjadi Raja Mesir dengan memakai gelaran Sultan.

British telah menjadikan Mesir sebagai pusat kegiatan sulitnya yang bertujuan untuk menghapuskan Khalifah Uthmaniyah di Turki.

Tindakan pertama Brirish dengan memuji Mustafa Kamal Ataturk yang kononnya berjaya menyelamatkan Turki dari penaklukan tentera asing. Rakyat Mesir turut memuji dan menyanjung Mustafa Kamal Ataturk.

Kerana itu apabila Mustafa Kamal Ataturk menggulingkan Sultan Abdul Hamid 11 dan melantik Wahiduddin sebagai pengganti maka rakyat Mesir menyokong tindakan itu. Ulama Universirti Al Azhar juga menyokongnya.

Tidak lama kemudian, Mustafa Kamal Ataturk mengisytiharkan bahawa politik dan agama adalah dua perkara yang berasingan. Lantaran itu, beliau pun melucutkan kuasa politik Sultan Wahiduddin. Walaupun tindakan ini amat merbahaya, namun rakyat Mesir masih menyokongnya. British pula menjalankan propagandanya dengan memuji tindakan itu. Malah Muhammad Syakir, seorang ulamak Mesir yang sangat berpengaruh ketika itu turut memuji tindakan Mustafa Kamal Ataturk itu.

Tidak lama kemudian, Tiba-tiba, rakyat Mesir mendapat tahu bahawa Mustafa Kamal Ataturuk telah memansuhkan sistem pemerintahan Khalifah. Baru rakyat Mesir sangat terkejut, sedih dan pilu mendengar berita tersebut. Barulah mereka sedar bagaimana British memainkan peranan menipu rakyat Mesir bagi menjayakan rancangan mereka menjatuhkan Khalifah Islam.

Empat hari selepas sistem pernerintahan Khalifah dihapuskan barulah para ulamak Al-Azhar telah mengisytiharkan tindakan Mustafa Kamal Ataturk itu tidak sah. Mereka mahu mengadakan persidangan untuk melantik Khalifah Islam yang baru.

Sekali lagi British memainkan peranannya untuk menggagalkan rancangan tersebut kerana mereka tidak mahu wujud semula sistem khalifah Islam. Orang-orang British di Afghanistan menyuruh Raja Afghanistan bernama Amanullah Khan merebut jawatan khalifah. Dalam masa yang sama rakyat Palestin dan Jordan membai’ah raja mereka Syarif Hussin bin Ali menjadi Khalifah. British juga mahu Raja Mesir iaitu Raja Fuad menjadi khalifah. Taktik mereka hanya untuk menimbulkan perebutan di kalangan pemimpin Islam. Dan keadaan menajdi bertambah rumit apabila Sultan Wahiduddin Turki yang digulingkan berada dalam buangan di Pulau Malta juga mahu merebut jawatan Khalifah.

Kerana ini apabila ulamak Al-Azhar membuat kenyataan mahu mengadakan persidangan melantik khalifah yang baru maka berlaku pertikaian. Pihak British pula berusaha habis-habisan menyekat tertegaknya semula system pemerintahan Khalifah Islam.

Mereka berjaya mempengaruhi Sa’ad Zaghlol Perdana Menteri Mesir untuk menggagalkan persidangan itu. Pada masa yang sama British menyokong supaya Raja Fuad Mesir menjadi Khalifah.

Ini menyebabkan para ulamak dan cendekiawan Islam ini terbahagi kepada dua kumpulan. Kumpulan pertama terdiri daripada para ulamak rasmi yang diketuai oleh Naib Canselor Universiti Al- Azhar mereka menyokong pemilihan Raja Fuad sebagai Khalifah. Kumpulan kedua pula tidak bersetuju Raja Fuad dipilih menjadi Khalifah. Mereka juga bertegas persidangan itu sepatutnya diadakan di Mekah bukan di Mesir.

Setelah persidangan itu ditangguhkan beberapa kali akhirnya dapat diadakan pada 13hb Mei 1926. Tetapi hanya 34 perwakilan sahaja yang hadir. Mereka tidak boleh membuat perlantikan Khalifah. Maka berjayalah usaha British untuk menggagalkan usaha para ulamak Islam menegakkan system Khalifah.

Usaha menegakkan semula system Khalifah Islam masih boleh dijalankan sekiranya para ulama dari Negara-negara Islam yang di ketuai ulama university al Azhar mengadakan satu persidangan bagi melantik khalifah Islam yang baharu..
Namun yang pasti pihak British dan sekutunya akan berusaha untuk menggagalkannya.

Kerana itu umat Islam perlu kuat dan bersatu baru khalifah Islam boleh ditegakkan semula…
sumber

5 Larangan Semasa Anda Tidur


Manusia dapat bertahan 2 minggu tanpa makan, tetapi hanya bertahan 1 minggu saja tanpa rehat. Tidur adalah waktu istirehat yang sangat baik, dgn tidur organ-organ tubuh kita dapat beristirehat. Kekurangan tidur dapat merosakkan organ dan otak kita.

5 Larangan Dalam Tidur :

1. Jangan Tidur Pakai Jam Tangan
Jam boleh menghasilkan radioaktif, walaupun hanya sedikit, tapi kalau terlalu lama memakainya boleh mendatangkan bahaya.

2. Jagan Tidur Pakai Coli (buat perempuan)
Para pengkaji di Amerika mengatakan bahawa memakai coli lebih 12 jam, boleh mengakibatkan kanser payudara.

3. Jangan Tidur Bersama Handphone
Gelombang Medan magnet yang dihasilkan oleh alat elektronik ini, boleh merosakkan sistem syaraf kita

4. jangan Tidur Ketika Memakai Make-Up
Hal ini dapat menimbulkan masalah pada kulit, kerana kulit tidak dapat bernafas

5. Jaagan Tidur Dengan Isteri Orang (buat lelaki)
Ini kerana anda mungkin tidak bangun-bangun lagi (dibunuh oleh lelaki nya..:P)

Hikmah Larangan Bernafas Ketika Minum


Sebuah riwayat dari Tsumamah bin Abdullah menyebutkan, "Dahulu Anas bin Malik RA pernah bernafas di dalam bejana dua kali atau tiga kali, dan dia mengira Nabi SAW pernah melakukan hal itu." (HR. Bukhari)

Riwayat lain dari Abu Qatadah dan bapanya mengatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Apabila salah seorang di antara kamu minum, maka janganlah ia bernafas di bejana (gelas)."

"Dan jika salah seorang dari kamu buang air kecil maka janganlah ia memegang dzakar (kemaluannya) dengan tangan kanannya, jika membersihkan maka jangan membersihkan dengan tangan kanannya." (HR. Bukhari).

Sebahagian ulama mengatakan bahawa larangan bernafas di dalam bejana ketika minum sama seperti larangan ketika makan dan minum, sebab hal itu boleh menyebabkan keluarnya ludah sehingga boleh menjejaskan kebersihan air minum tersebut. Keadaan ini apabila dia makan dan minum dengan orang lain.

Adapun bila ia makan sendirian atau bersama keluarganya atau dengan orang yang tidak terganggu dengan caramu tersebut, maka hal itu tidak mengapa.

Imam Ibn Hajar Al-Asqalani pernah berkata, "Dan yang lebih bagus adalah menguatkuasakan larangan hadis Nabi tersebut, sebab larangan itu bukan untuk menghormati orang yang layak dihormati ataupun untuk mendapat penghargaan dari orang lain."

Imam Al-Qurtubi menambah pula, makna larangan itu adalah supaya bejana dan air tersebut tidak tercemar dengan air liur atau pun bau yang tidak sedap. (Fathul Bari, 10/94).

Demikianlah penjelasan para ulama kita. Para pakar kontemporari pun telah berusaha mengorek hikmah atas larangan tersebut. Mereka mengatakan ini adalah petunjuk yang indah yang diajarkan oleh Nabi kita Muhammad SAW dalam menyempurnakan akhlak.
sumber

Tony Blair Akui Kehebatan Al-Quran


Bekas PM Britain baca kitab setiap hari untuk fahami iman.

LONDON: Tony Blair berkata beliau kini bersikap lebih terbuka terhadap agama sejak tidak lagi memegang jawatan perdana menteri. Malah bekas Perdana Menteri Britain itu mengakui beliau membaca al-Quran setiap hari kerana aktiviti itu membuatnya lebih memahami mengenai iman.

"Berusaha ke arah celik iman amat penting dalam dunia global," katanya seperti dilaporkan akhbar Britain, Daily Mail kelmarin. Malah beliau berkata membaca al-Quran setiap hari untuk memahami hal yang berlaku di dunia kerana al-Quran memberikan perintah yang berguna.

Ia juga meyakinkan pengetahuan beliau mengenai iman yang dapat membantu dalam tugasnya sebagai wakil di Asia Barat mewakili Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah san Russia.

Sebelum ini beliau juga pernah menyatakan iman umat Islam amat indah dan Nabi Muhammad adalah tokoh yang mendorong peradaban.

Pada 2006 beliau pernah menyatakan al-Quran adalahkitab reformasi yang inklusif. Al-Quran juga mengagungkan ilmu dan pengetahuan dan membenci tahyul.

"Kitab (al-Quran) itu memberikan arahan praktis mengenai pernikahan, wanita dan pemerintahan," katanya.

Walaupun demikian, Tony turut mengakui beliau melihat bagaimana pelaku jihad menterjemahkan al-Quran sebagai panggilan untuk mengangkat senjata. Ketika kejadian serangan bom bunuh diri 52 maut, beliau ketika itu masih lagi memegang jawatan Perdana Menteri.

Membaca al-Quran membantunya dalam menunaikan tugas sebagai utusan damai. - Agensi