Pages

Thursday, May 2, 2013

Siapakah Sebenarnya 'Penjaga' Baitulmaqdis?Presiden Palestin, Mahmoud Abbas, semalam menandatangani satu perjanjian dengan Raja Jordan, Raja Abdullah II bagi mengiktiraf peranan Jordan sebagai 'penjaga' Baitulmaqdis. Kedua-dua pihak menegaskan tentang 'matlamat bersama untuk mempertahankan Baitulmaqdis' dan kawasan sekitarnya terhadap sebarang cubaan untuk menyebarkan agama Yahudi, terutamanya di kawasan Masjid Al-Aqsa. "Dalam perjanjian bersejarah ini, Abbas menegaskan bahawa Raja Jordan merupakan penjaga Baitulmaqdis dan baginda berhak menggunakan tindakan undang-undang bagi memeliharanya (Baitulmaqdis) terutama Masjid Al-Aqsa.

"Ia juga menekankan tentang prinsip-prinsip bersejarah yang dipersetujui oleh Jordan dan Palestin bagi mengerahkan usaha sama untuk melindungi bandar dan kawasan suci itu daripada usaha menyebarkan fahaman Yahudi,'' kata Istana Jordan dalam satu kenyataan. Perjanjian itu mengesahkan peranan Jordan sejak era Raja Hussein, kata Abbas seperti yang dipetik dalam kenyataan tersebut. "Ia mengukuhkan lagi apa yang telah diwujudkan oleh kedua-dua belah pihak sejak berdekad-dekad lalu,'' kata kenyataan itu.

Kawasan sekitar Al-Aqsa yang dikenali masyarakat Islam sebagai Al-Haram Al-Sharif merupakan tanah suci ketiga Islam selepas Mekah dan Madinah di Arab Saudi, tempat yang turut menempatkan Masjid Al-Aqsa. Bagaimanapun, kawasan itu turut menjadi tempat untuk penduduk Yahudi beribadat dan turut dianggap sebagai kawasan suci mereka, sekali gus menjadi kawasan paling sensitif di Baitulmaqdis kerana pertempuran sering berlaku di situ antara penduduk Palestin dan tentera Israel. - AFP