Pages

Wednesday, March 21, 2012

Ustaz Azhar Idrus – Sejarah Ustaz Azhar Belajar Agama

Assalamawalaikum semua ..

Tentu ramai sekali di luar sana yang meminati ceramah yang disampaikan oleh ustaz yang tidak asing lagi di Malaysia ketika ini.


Ustaz Azhar Idrus.Sebut saja nama itu pasti ramai yang mengenali beliau meskipun tidak mengikuti siri ceramahnya. Ternyata gaya penyampaian yang mudah dan bersahaja serta ditambah aura tersendiri yang ada pada ustaz Azhar telah berjaya menarik ribuan jemaah sama ada golongan muda, dewasa atau yang sudah berusia untuk bersama- sama dalam majlis kuliah agama yang disampaikan oleh beliau.

Namun tahukah kita, sejarah bagaimana Ustaz Azhar mula mempelajari dan mendalami ilmu agama??

Beliau bukan lulusan universiti – universiti hebat, berserta segulung ijazah dari universiti-universiti ternama.

Beliau dilahirkan pada 12 Febuari 1968 di Kampung Ladang, Kuala Terengganu.Kehidupan zaman mudanya sama seperti remaja-remaja lain di zamannya. Beliau mendapat pendidikan awal dari sekolah-sekolah Inggeris antaranya Sekolah Sultan Sulaiman Kuala Terengganu.  Dikatakan juga beliau pernah menjadi guru muzik sekitar tahun 1985.

Namun atas kehendak Allah s.w.t, Ustaz Azhar diberi hidayah dan dibuka pintu hati untuk mendalami ilmu agama. Berbekalkan kecekalan dan keazaman yang tinggi, beliau meninggalkan pekerjaannya untuk mendalami ilmu agama dengan guru-guru agama sekitar Terengganu. Selama 12 tahun masa yang diambil oleh beliau untuk berguru dengan para guru agama yang arif.

Latar Belakang Pendidikan agama beliau::

Guru pertama: Tuan Guru Hj Syed Mokhtar
Tamat lebih kurang 40 buah kitab2 jawi secara talaqi

Guru kedua: Al-Fadhil Tuan Guru Mohd Tahir
Khatam kitab jawi juga lebih kurang 25 buah

Guru ketiga: Tuan Guru Mohd Hakim
Mula mendalami kitab2 bahasa arab seperti Nahwu, Sorof, Usul Fiqh, Mustolah Hadith, Usul Quran dan Balaghoh


Guru keempat: Tuan Guru Hj Hasyim
Mendalami kitab-kitab arab dalam bab Nahwu, Sorof, Fiqah, Tafsir dan Faraidh

Guru kelima: Tuan Guru Hj Ibrahim Mesir
Mendalami kitab Sirah Nabawi dan Lughah Arabiyah

Guru keenam: Tuan Guru Hj Muhammad Zubir
Mendalami ilmu fiqh & nahwu

Guru ketujuh: Tuan Guru Hj Mohd Zain ( Pondok Lubuk Pandan )
Mengaji ilmu Fiqh, Nahwu, Sorof, Tafsir, & Balahgoh

Berikut petikan video perkongsian Ustaz Azhar tentang sejarah pendidikan agama beliau ::

Adakah Air ZamZam Akan Habis?

Adakah Air ZamZam Akan Habis?

Setiap tahun, seramai 2 juta jemaah haji ke makkah. Sekurang-kurangnya seorang ahli jemaah akan meminum 1 liter sehari selama tempoh menunaikan haji iaitu 25 hari. 

Oleh itu, sebanyak 50 juta liter diperlukan untuk menampung jumlah air yang diminum jemaah haji. Setelah tamat menunaikan haji.


Setiap ahli jemaah akan diberi 5 liter air zam-zam untuk dibawa pulang ke tanah air masing-masing menjadikan 10 juta liter diperlukan untuk dibawa pulang. Maka, jumlah pengeluaran air zam-zaim adalah 60 juta liter dalam masa setahun.


5 L (bawa pulang) x 2 juta orang = 10 juta L
1 L (minum) x 25 (hari) x 2 juta orang = 50 juta L
Oleh itu, 10 juta L + 50 juta L = 60 juta L/tahun 

 SubhanaAllah Telaga Terhebat di Dunia yang Tidak Kering Hingga Hari Ini 

Telaga ZamZam yang asal.
KUANTITI AIR TELAGA ZAM-ZAM
 SubhanaAllah Telaga Terhebat di Dunia yang Tidak Kering Hingga Hari Ini
Satu ujian cubaan telah dilakukan iaitu menguji penimbaan Telaga ZamZam sebanyak 8000 liter/detik lebih kurang 24 jam menunjukkan tingginya air menurun dari 3.23 meter di bawah tanah hingga 12.79 meter.Kemudian air ZamZam kembali naik ke paras 3.9 meter di bawah tanah hanya 11 minit setelah penimbaan di hentikan.


Ada kemungkinan air yang  telah meresap masuk melalui lapisan tanah menuju telaga berasal dari retakan batuan di gunung-gunung sekitar Mekah.Oleh yang demikian air ZamZam tidak akan habis.Namun itu adalah andaian sahaja dan sumbernya yang sebenar tidak diketahui.

 SubhanaAllah Telaga Terhebat di Dunia yang Tidak Kering Hingga Hari Ini
Keratan rentas hidrogeologi Mekah 

Sebenarnya akuifer air zam-zam berada di batu pasir aluvium dan batuan diorit. Batuan diorit bukanlah batu untuk akuifer yg baik melainkan adanya retakan (fracture). Batuan dasar akuifer ini adalah batuan diorit yang banyak retakan-retakan menyebabkan ia menjadi akuifer yang 
baik.


 SubhanaAllah Telaga Terhebat di Dunia yang Tidak Kering Hingga Hari Ini

Seperti rajah keratan rentas tersebut, air hujan yang turun di kawasan tinggi meresap masuk ke dalam tanah dan pergerakan air bawah tanah adalah berpusat di Masjidil haram berdasarkan kecerunan kawasan. Apa yang menarik ialah, kawasan arid (kering) yang jarang sekali hujannya boleh membekalkan air bawah tanah yang sangat banyak.


 SubhanaAllah Telaga Terhebat di Dunia yang Tidak Kering Hingga Hari Ini


KUALITI AIR ZAM-ZAM
Kajian telah dilakukan bahawa Air Zamzam tiada warna dan bau, mempunyai rasa yang unik; pH adalah 7.9–8.0 (alkali). Sodium chloride (garam biasa) berlebihan dalam Zamzam – memberikan rasa sedikit payau. Zamzam sangat baik utk kesihatan – menyegarkan dan berikut merupakan kepekatan mineral yang terkandung dalam air zam-zam:


  • Sodium – 250 mg/l
  • Calcium -198 mg/l
  • Magnesium – 43.7 mg/l
  • Chloride – 335 mg/l
  • Sulfur – 370 mg/l
  • Iron – 0.15 mg/l
  • Manganese – 0.15 mg/l
  • Copper – 0.12 mg/l
  • (Analysis of a study conducted in the laboratory of the Department of Water and Waste Water Treatment, the Western Province, Saudi Arabia)
  • Jom Kita Lihat Video-Video Berkaiatan Air ZamZam . . .

PEMIMPIN YANG MAKAN NASI BUNGKUS, ADA LAGI KE.. PEMIMPIN MACAM NI!!

 

Kalau tengok blog-blog Pro-Kerajaan, berbagai gelaran dan kutukan pada hamba Allah ini. Ada satu kisah benar untuk jadi tauladan kepada pembaca. Ini kisah pasangan suami isteri ini yang suka sangat dan selalu kutuk hamba Allah ini. 

Mereka membuka mini-market dan pada awalnya bisnes memang cukup maju sampai tak menang tangan. Tetapi bila sudah aktif berpolitik dan mendapat anugerah "Dato" dari sultan. Bertambah rancak kutukan mereka kepada hamba Allah ini. Hamba Allah ini tak pernah pun menganggu atau pun mengata apa-apa pun pada mereka. Last-last lingkup habis semua bisnesnya, kontrak yang ada pun habis, gulung tikar. Yang tinggal kini hanya gelaran yang sultan bagi. Pada captain itulah kena "tulah" sebab mengutuk seorang ulama'. 

Pada penyokong yang taksub kepada hamba Allah ini. Janganlah terlalu taksub sangat sampai memberi gelaran nabi pada hamba Allah ini. Berilah ruang pada tok guru. Jangan sampai ada pihak lain ambil kesempatan tak henti-henti balun tok guru disebabkan kamu. Kerana taksub kamu tok guru jadi sasaran.

Kali ini bila anda membaca N3 kali ini, jangan pula ada yang menuduh captain orang PAS, okey! Bukan nak bercakap tentang politik di sini. Tapi captain nak bercakap tentang sikap seorang pemimpin yang sangat dihormati. Aku kagumi. 

Nik Aziz Nik Mat namanya. Pernah dengar cerita tentang dia satu ketika dulu bila mana seseorang menceritakan pengalaman ketika meminta tolong kepadanya. Kebetulan mereka bertemu di luar pejabat Menteri Besar. Kata si pencerita, soalan pertama Nik Aziz ialah, nak minta tolong peribadi atau urusan pejabat. Bila diberitahu tentang niat meminta tolong, mintak tanda tangan untuk urusan peribadi, terus lelaki yang digelar Tok Guru itu mengeluarkan pen, murah aje pen tu, dan tanda tangan. Rupa-rupanya, itu ialah pen untuk kegunaan peribadi. MasyaALLAH... memang mengkagumkan!!

Kini aku membaca lagi tentang ketinggian akhlak lelaki ini DISINI hasil tulisan Mohd Rashidi Hassan. Cuba lihat...

"ANTA dah makan," tegur Tok Guru tatkala melihat kelibat penulis memasuki bilik jamuan. "Alhamdulillah, sudah Tok Guru," jawab penulis sambil mengangguk.

Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat terus membuka bekas polystyrene yang berada di hadapannya. Bekas tersebut diikat dengan getah plastik. Di dalamnya ada nasi putih, seketul ayam, sebungkus kuah gulai dan sebungkus cili. Tiada makanan ala buffet. Tiada air sirap, tiada teh dihidangkan. Yang ada hanya air mineral dan nasi bungkus.

Itulah jamuan untuk VIP PAS selepas Menteri Besar Kelantan itu merasmikan Persidangan ICT PAS di Taman Melewar, 22 Oktober lepas. 

Beliau mencarik-carikkan isi ayam sedikit demi sedikit, dengan tangan kirinya menahan tulang ayam. Selepas secubit ayam dijamah, beliau menuangkan kuah gulai sedikit-demi sedikit, untuk dimakan dengan nasi. Begitulah selang-seli hidangan dimakan hingga habis.

Tok Guru tidak merungut. Nak tahu? Apa yang dimakan, itulah juga hidangan yang disajikan kepada seluruh peserta. Sama sekali tiada beza.

Sifat tawaduknya bukan dibuat-buat. Dah memang semula jadi sifat Tok Guru begitu. Hidangan yang simple dan murah. Makan digerai bersama rakyat kebanyakan sudah biasa baginya. 

Tidak perlu dihighlight dalam media, tidak perlu diheboh kepada satu dunia.

Sungguh aku terharu! 

Wasallam.
DIAMBIL DAN DITAMBAH SIKIT DARI BLOG BINI CAPTAIN...ANA SOFIYA

USIA SYAITAN.

usia syaitan 

Assalamualaikum,

Ada sebuah lagu yang dinyanyikan oleh kumpulan nasyid "Saujana" bertajuk "Sepohon Pokok" yang berbunyi "Walaupun hidup seribu kalau tak sembahyang apa gunanya". Sembahyang ertinya sujud kepada Allah SWT sebagai penyembahan, pengabadian diri kita kepada Allah SWT berupa perbuatan dan ucapan-ucapan tertentu. 

Sebagai umat islam mestilah sentiasa menjalankan perintahnya dengan bersungguh-sungguh hati dengan taat dan dengan tidak terhingga masanya sebagai membalas kepada tuhan yang menjadikan kita. Jika tidak bersujud maka kita akan tergolong didalam golongan syaitan. 

“Tidak! Tidak mungkin! Aku tidak akan sujud kepada Adam. Siapakah dia sehingga semua makhluk perlu sujud kepadanya. Dia cuma dijadikan daripada tanah sedangkan aku daripada api. Akulah yang lebih mulia!” bentak syaitan.

Ketika itu, syaitan dan iblis tidak mahu bersujud kepada Adam sebagaimana yang diperintahkan oleh ALLAH SWT. Di hati mereka sudah penuh dengan perasaan dengki melihat ALLAH menciptakan makhluk yang sedemikian sempurna.

Bermula detik itulah, syaitan diusir keluar daripada syurga dan mendapat cercaan daripada ALLAH SWT. Dan bermula saat itu jugalah syaitan berazam dan bersumpah untuk memperdayakan Adam dan anak cucunya sehingga ke hari kiamat.

Dengan dendam yang membara, syaitan membuat permintaan kepada ALLAH SWT. 
“Ya ALLAH, berikan aku kesempatan sehingga sampai hari manusia dibangkitkan (hari kiamat).”
Demi merealisasikan hasratnya, syaitan sanggup merayu kepada ALLAH agar usianya dipanjangkan. Bukankah syaitan itu sudah menderhaka? Tetapi hasratnya itu tetap dikabulkan oleh ALLAH SWT.

ALLAH SWT telah berfirman, 
“Sesungguhnya engkau diberi waktu (umur panjang) sampai hari yang ditentukan.”
Alangkah gembiranya syaitan mendengar perkenan daripada Tuhan. Lantas dengan angkuh,dia menjawab pula, “ Ya Tuhanku! Oleh kerana Engkau telah menyesatkan aku, aku akan hiasi mereka (manusia) dengan segala kejahatan yang ada di muka bumi ini. Aku juga akan menyesatkan mereka semua, kecuali hamba Engkau yang beriman dan ikhlas.”

Kemudian ALLAH SWT berfirman lagi,
“Inilah janjiku yang benar. Sesungguhnya terhadap hamba-KU, tidak berhak engkau menguasainya. Kecuali orang yang mahu mengikut Engkau, mereka  adalah orang-orang yang sesat. Sesungguhnya neraka Jahannam itulah tempat siksaan mereka semuanya. Bagi neraka itu ada tujuh buah pintu dan bagi tiap-tiap pintu itu ada bahagian yang ditentukan untuk orang-orang yang berdosa.”
Demikianlah, sesungguhnya syaitan telah mengotakan janjinya. Dengan usianya yang tidak terbatas berbanding manusia, syaitan sentiasa mencari ruang dan peluang untuk memperdayakan manusia sehingga ke hari kiamat kelak.

Wassalam

Kubur Islam yang HARAMGambar-gambar di atas adalah kawasan perkuburan islam di Singapura.
Hakikat yang tidak dapat ditolak, pusara ni semua memang sangat cantik.. Malah teramat-amat cantik. Tentu ada antara korang yang terniat nak ada kubur macam ni bila dah KO nanti. Tapi mengapa kubur-kubur sebegini dikatakan haram? Baca artikel di bawah.
Larangan dari Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wasallam:
Dari Jabir radhiyallahu ‘anhu, dia berkata,
“Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam telah melarang kuburan dikapur (di simen), dijadikan tempat duduk, dan juga didirikan bangunan diatasnya.”
(Hadith Riwayat Imam Muslim)
Dan membawa bunga-bungaan / jambak-jambak bunga dan seumpamanya bersama jenazah adalah diharamkan yang telah menular dikalangan orang-orang Islam kerana mengikuti adat-adat orang kafir dan Melayu kuno dalam upacara-upacara jenazah mereka. Juga kerana perbuatan tersebut boleh mensia-siakan harta tanpa faedah dan memberi makna bermegah-megah dan berbangga..
Manakala hukumnya adalah haram jika kubur dibina menggunakan marmar (marble) dan seumpamanya, kerana amat berlawanan dengan ajaran Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam, juga kerana terdapat pembaziran harta yang ditegah syarak serta terdapat sifat bermegah dan menunjuk yang amat dimurkai Allah subhanahuwata’ala.
Ali bin Abi Talib radhiyallahu ‘anhu berkata kepada Abi Hayyaj Al-Asadi.
wALLAHua’lam..

Sumber: http://ahmadzikron-zikron.blogspot.com zikron