Pages

Monday, July 2, 2012

Star King,rancangan variety Korea hina Islam


Star King
Hina Islam
 Di dalam episod Star King tersebut, Star King telah membuat persembahan Orang Arab yang mengenai kisah   Orang Arab Saudi Arabia. Di dalam episod tersebut, dimana Star King yang dikatakan telah menghina Islam ialah terdapat lakonan Orang Arab yang mendakwa dirinya ialah penjenayah.


 
(Terjah video di atas!). Episod Star King hina Islam tersebut membangkitkan kemarahan Umat Islam terutamanya warga Arab Saudi. Setelah banyak menerima teguran dan kemarahan mereka, Star King juga telah memohon maaf secara kepada semua peminat-peminat rancangan varieti Star King yang beragama Islam.


Apakah Risiko Tidur Berdengkur?

bedengkur

Jangan anggap berdengkur masalah lazim, dapatkan nasihat pakar perubatan

BERDENGKUR sering dianggap tabiat melucukan dan terlalu lazim dalam kalangan masyarakat, namun tahukah berdengkur sebenarnya gambaran awal seseorang itu bukan saja berhadapan masalah dengan pasangan dan kualiti kehidupan tetapi juga masalah kesihatan yang serius.

Tabiat berdengkur berlaku apabila seseorang mengeluarkan bunyi bising semasa bernafas sewaktu tidur. Ia disebabkan saluran pernafasan separa tersumbat di bahagian hidung atau kerongkong, menyebabkan getaran lelangit lembut dan otot kerongkong yang menghasilkan bunyi. Terminologi perubatan untuk masalah ini disebut ‘steator’.

Masalah ini biasanya dikesan menerusi diagnosis pakar perubatan dari segi sejarah pesakit atau pasangan tidur yang kerap mempunyai masalah untuk lelap akibat terganggu.

Pesakit berdengkur juga boleh mengalami gejala mengantuk pada waktu siang, sakit kepala, keletihan, kelesuan, perasaan cepat marah, kerap bangun malam, masalah penumpuan dan kurang daya ingatan. Paling membahayakan sekiranya pesakit senang tertidur semasa memandu terutama ketika perjalanan jauh atau sedang menunggu di simpang lampu trafik.

Langkah pencegahan dengkur

  • Mengurangkan berat badan sekiranya mengalami masalah berat badan berlebihan.
  • Elak pengambilan alkohol atau ubat yang memberi kesan mengantuk sebelum tidur.
  • Memilih posisi tidur secara mengiring.
  • Mengamalkan jadual tidur yang tetap setiap hari.
  • Mendapatkan rawatan bagi hidung tersumbat atau ruang kerongkong yang sempit.
 Sumber