Pages

Saturday, August 25, 2012

Cara Buangkan Lilin(Wax) Pada Mi Segera

Apa jenama mee segera kegemaran anda? Mee segera adalah makanan yang murah, mudah dan cepat malah terdapat bungkusan yang cuma perlu dimasukkan air panas untuk kegunaan mereka yang betul-betul menjimatkan masa.

Malah banyak stesen minyak yang menyediakan kemudahan air panas untuk kemudahan pengguna.

Berbagai bahan pengawet dan MSG di gunakan agar ianya tahan lama dan menambah sedap mee segera yang anda makan.

Tahukah anda mee segera yang anda makan dilapisi lilin (wax) bagi menghalangnya melekat dan nampak lebih cantik semasa anda memasaknya.

Tubuh kita pula memerlukan 4-5 hari untuk mengeluarkannya dari sistem pencernaan kita.

Jadi apa yang perlu anda lakukan untuk mengurang risiko lilin di dalam mee segera yang anda makan? Jika anda terpaksa makan mee segera ikutilah langkah berikut:

  1. Masak mee segera dalam periuk.
  2. Bila sudah masak, toskan air bagi membuang kandungan lilin. Bilas dengan air biasa bagi memastikan baki lilin betul-betul hilang.
  3. Masukkan mee tadi ke dalam bekas yang mengandungi air panas sebelum memasukkan bahan perasa yang disediakan.
Makan seperti biasa.Apa pun nasihat dari saya yang juga seorang penggemar mee segera, eloklah kurangkan kebiasaan memakan mee segera terutama bagi mereka yang masih bersekolah.
sumber

Punca Yang Mencetuskan Kebangkitan Umat Islam Syria

Hafez al-Assad, mengarah pengeboman Hama Feb 1982

Cerita ini disampaikan oleh seorang ustaz, yang merupakan seorang bekas pelajar di sebuah universiti di Syria. Beliau sendiri mengalami pengalaman bagaimana umat Islam di Syria alami. Pelbagai sekatan dakwah dilakukan oleh rejim al-Assad untuk mengekalkan pemerintahan Syiah Alawi di Syria.

Sehinggakan, pelajar-pelajar di universiti tersebut tak boleh sebut perkataan 'Presiden'. Kalau sebut perkataan 'presiden', ada tindakan yang akan dikenakan. Sebab, perkataan presiden adalah satu perkataan yang sangat sensitif dan tak boleh disebut sesuka hati. Ada je telinga yang berdesing kalau ada orang sebut 'presiden'. Maka, perkataan 'presiden' ditukar kepada perkataan 'pak long', supaya orang-orang Syria tak paham apa yang diorang tengah sembang.

1982, Presiden Syria pada ketika itu adalah Hafez al-Assad La'natullah, ayah kepada Presiden Syria sekarang, Bashar al-Assad La'natullah. Februari 1982, Hafez telah melakukan pembunuhan beramai-ramai dengan melakukan pegemboman di bandar Hama. Punca pengeboman adalah untuk menyekat seruan dakwah yang sedang dijalankan. Jemaah yang terkenal melakukan dakwah di bumi Hama adalah jemaah Ikhwanul Muslimin. Pengeboman tersebut telah menyebabkan bandar Hama menjadi padang jarak padang terkukur.


Secara zahirnya, umat Islam di Syria takkan bangkit daripada penindasan regim al-Assad. Tapi, apa yang telah berlaku adalah sebaliknya, di mana umat Islam yang ditindas telah pun bangkit dengan berani untuk menentang rejim al-Assad yang Syiah.

Semuanya gara-gara tindakan 10 orang murid menconteng dinding-dinding sekolah mereka dengan ayat "Rakyat hendak menjatuhkan kerajaan". 10 orang murid yang terdiri daripada lelaki dan perempuan ini kemudiannya ditangkap. Antara penyeksaan yang mereka hadapi adalah kuku mereka dicabut. Manakala perempuan pula dirogol oleh polis-polis terlaknat itu. Rentetan itu, ibu bapa mereka pergi ke balai polis terbabit untuk menuntut anak-anak mereka. Salah seorang polis dengan biadabnya berkata, "Baliklah! Kami tidak akan memulangkan anak-anak kalian! Buatlah anak-anak baru dengan isteri kamu. Kalau kamu tak mampu untuk membuat anak baru, serahkan isteri kamu supaya kami boleh membuat anak baru dengan isteri kamu!".

Ibu bapa yang tidak berpuas hati itu membuat demonstrasi bagi membebaskan anak-anak mereka. Berita ini tersebar ke seluruh pelosok Syria. Kebangkitan umat segera tercetus dan mereka tidak lagi gentar untuk memerangi rejim al-Assad yang telah lama berlaku kejam terhadap mereka. Satu persatu daripada menteri rejim telah berpaling tadah, dan sejumlah kelompok besar tentera telah berpaling tadah daripada rejim dan membentuk FSA (Free Syrian Army) yang diumumkan pada 29 Julai 2011.

Alhamdulillah, kemenangan semakin hampir hasil daripada usaha mujahidin yang sedang berjuang dan yang telah syahid dan juga hasil daripada bantuan Allah. Orang-orang kanan al-Assad seperti Jeneral Daoud Rajha Assef, Shawkat, dan Hassan Turkmani telah mampus dan ini memberikan tamparan yang hebat buat si laknat Bashar al-Assad. Sedang umat Islam di Syria berjuang, gema-gema Khilafah telahpun berkumandang di bumi Syria. Betapa mereka merindukan Khilafah dan Syariat, dan mereka tidak lagi takut akan ancaman Bashar al-Assad La'natullah.


Marilah kita bersama-sama mendoakan kejayaan para mujahid khususnya di Syria, Palestin, dan di tanah umat Islam yang sedang bergolak agar Khilafah yang dijanjikan oleh Nabi SAW ditegakkan. Bagaimana pula dengan kita di Malaysia? Adakah mahu berdiam diri lagi? Adakah kerana perut yang kenyang menyebabkan kita malas untuk berdakwah dan berjuang menentang kezaliman? Sesungguhnya, berdiam diri melihat kezaliman yang sedang berlaku adalah satu kemungkaran dan akan didakwa di hadapan oleh Allah kelak!

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ

"Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela agama Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu". [Muhammad (47):7]

Maksud hadis:

Masa kenabian itu ada di tengah-tengah kalian, adanya atas kehendak Allah, kemudian Allah mengangkatnya apabila Dia menghendaki untuk mengangkatnya. Selanjutnya adalah masa Khilafah yang mengikuti jejak kenabian (Khilafah ’ala minhaj an-nubuwwah), adanya atas kehendak Allah, kemudian Allah mengangkatnya apabila Dia menghendaki untuk mengangkatnya. Selanjutnya masa kerajaan yang menggigit (Mulkan ’Adhan), adanya atas kehendak Allah, kemudian Allah mengangkatnya apabila Dia menghendaki untuk mengangkatnya. Setelah itu, masa kerajaan yang menyombong (Mulkan Jabariyyan), adanya atas kehendak Allah, kemudian Allah mengangkatnya apabila Dia menghendaki untuk mengangkatnya. Kemudian adalah masa Khilafah yang mengikuti jejak kenabian (Khilafah ’ala minhaj an-nubuwwah). Kemudian beliau (Nabi) diam. [HR Ahmad]

sumber

Kenapa Dunia Sembunyikan Fakta Besar Tentang Ka'bah?Ternyata Bukan GMT Bukan Di Greenwich, Tapi Di Kaabah (Bukti Fakta Ilmiah)
Kaabah, rumah Allah sejuta umat muslim merindukan berkunjung dan menjadi tetamu - tetamu Allah sang maha pencipta. Kiblatnya (arah) umat muslim dalam melaksanakan solat, dari mana-mana negara semua ibadah solat menghadap ke kiblat ini.

Istilah Ka'bah adalah bahasa al quran dari kata "ka'bu" yg bererti "mata kaki" atau tempat kaki berputar bergerak untuk melangkah. Ayat 5/6 dalam Al-quran menjelaskan istilah itu dg "Ka'bain" yg bererti 'dua mata kaki' dan ayat 5/95-96 mengandungi istilah 'ka'bah' yang ertinya nyata "mata bumi" atau "sumbu bumi" atau kutub pusingan utara bumi.

Neil Amstrong telah membuktikan bahwa kota Mekah adalah pusat dari planet Bumi. Fakta ini telah diteliti melalui sebuah penelitian Ilmiah.

Ketika Neil Amstrong untuk pertama kalinya melakukan perjalanan ke luar angkasa dan mengambil gambar planet Bumi, dia berkata, "Planet Bumi ternyata menggantung di kawasan yang sangat gelap, siapa yang menggantungnya?."
neil amstrong

Para astronot telah menemukan bahawa planet Bumi itu mengeluarkan semacam radiasi, secara rasmi mereka mengumumkannya di Internet, tetapi sayang nya 21 hari kemudian website tersebut ghaib yang sepertinya ada alasan tersembunyi di sebalik penghapusan website tersebut.

Setelah melakukan kajian lebih lanjut, ternyata radiasi tersebut berpusat di kota Mekah, tepatnya berasal dari Kaabah. Yang mengejutkan adalah radiasi tersebut bersifat infinite (tidak berujung), hal ini dibuktikan ketika mereka mengambil foto planet Mars, radiasi tersebut masih berlanjut terus.

Para penyelidik Muslim mempercayai bahawa radiasi ini mempunyai ciri-ciri dan menghubungkan antara Kaabah di planet Bumi dengan Kaabah di alam akhirat.

Makkah Pusat Bumi

Prof. Hussain Kamel mencari suatu fakta mengejutkan bahawa Makkah adalah pusat bumi. Pada mulanya ia meneliti suatu cara untuk menentukan arah kiblat di kota-kota besar di dunia.

Untuk tujuan ini, ia menarik garis-garis di atas peta, dan sesudah itu ia mengamati dengan saksama kedudukan ketujuh benua terhadap Makkah dan jarak masing-masing. Ia memulai untuk menggambar garis-garis sejajar hanya untuk memudahkan unjuran garis bujur dan garis lintang.Setelah dua tahun dari pekerjaan yang sukar dan berat itu, ia dibantu oleh program-program komputer untuk menentukan jarak-jarak yang benar dan variasi-variasi yang berbeza, dan banyak hal lainnya. Ia kagum dengan apa yang ditemui, bahawa Makkah merupakan pusat bumi.


Ia menyedari kemungkinan menggambar suatu lingkaran dengan Makkah sebagai titik pusatnya, dan garis luar lingkaran itu adalah benua-benuanya. Dan pada masa yang sama, ia bergerak bersamaan dengan keliling luar benua-benua tersebut. (Majalah al-Arabiyyah, edisi 237, Ogos 1978).

Gambar-gambar Satelit, yang muncul kemudian pada tahun 90-an, menekankan hasil yang sama ketika kajian-kajian lebih lanjut mengarah kepada topografi lapisan-lapisan bumi dan geografi waktu daratan itu diciptakan.

Telah menjadi teori yang mapan secara ilmiah bahawa lempengan-lempengan bumi terbentuk selama usia geologi yang panjang, bergerak secara teratur di sekitar lempengan Arab. Lempengan-lempengan ini terus menerus memusat ke arah itu seolah-olah menunjuk ke Makkah.

Kajian ilmiah ini dilaksanakan untuk tujuan yang berbeza, bukan dimaksud untuk membuktikan bahwa Makkah adalah pusat dari bumi. Bagaimanapun, kajian ini diterbitkan di dalam banyak majalah sains di Barat.

Allah berfirman di dalam al-Quran al-Karim sebagai berikut:

'Demikianlah Kami wahyukan kepadamu Al-Quran dalam bahasa Arab, supaya kamu memberi peringatan kepada Ummul Qura (penduduk Makkah) dan penduduk (negeri-negeri) sekelilingnya ..' (Asy-Syura: 7)

Kata 'Ummul Qura' berarti induk bagi kota-kota lain, dan kota-kota di sekelilingnya menunjukkan Makkah adalah pusat bagi kota-kota lain, dan yang lain hanyalah berada di sekelilingnya. Lebih dari itu, kata ummu (ibu) mempunyai erti yang penting di dalam kultur Islam.

Sebagaimana seorang ibu adalah sumber dari keturunan, maka Makkah juga merupakan sumber dari semua negeri lain, sebagaimana dijelaskan pada awal kajian ini. Selain itu, kata 'ibu' memberi Makkah keunggulan di atas semua kota lain.

Makkah atau Greenwich
 
Berdasarkan pertimbangan yang saksama bahwa Makkah berada tengah-tengah bumi sebagaimana yang dikuatkan oleh kajian-kajian dan gambar-gambar geologi yang dihasilkan satelit, maka benar-benar diyakini bahawa Kota Suci Makkah, bukan Greenwich, yang seharusnya dijadikan rujukan waktu dunia. Hal ini akan mengakhiri kontroversi lama yang bermula empat dekad yang lalu.

Ada banyak perbalahan ilmiah untuk membuktikan bahawa Mekah merupakan wilayah kosong bujur sangkar yang melalui kota suci tersebut, dan ia tidak melewati Greenwich di Britain. GMT dipaksakan pada dunia ketika majoriti negeri di dunia berada di bawah jajahan Inggeris. Jika waktu Makkah yang diterapkan, maka mudah bagi setiap orang untuk mengetahui waktu solat.

Makkah adalah Pusat dari lapisan-lapisan langit
Ada beberapa ayat dan hadits nabawi yang menyiratkan fakta ini. Allah berfirman,  
'Hai golongan jin dan manusia, jika kamu sanggup menembus (melintasi) penjuru langit dan bumi, maka lintasilah, kamu tidak dapat menembusnya melainkan dengan kekuatan.' (Ar-Rahman: 33)

Kata aqthar adalah bentuk jamak dari kata 'qutr' yang bererti dia, dan ia merujuk pada langit dan bumi yang mempunyai banyak diameter.

Dari ayat ini dan dari beberapa hadis dapat difahami bahawa diameter lapisan-lapisan langit itu di atas diameter bumi (tujuh lempengan bumi). Jika Mekah berada di tengah-tengah bumi, maka itu bererti bahawa Mekah juga berada di tengah-tengah lapisan-lapisan langit.

Selain itu ada hadis yang mengatakan bahawa Masjidil Haram di Makkah, tempat Ka'bah berada itu ada di tengah-tengah tujuh lapisan langit dan tujuh bumi (maksudnya tujuh lapisan yang membentuk bumi)

Ford GT40 1968 - Kereta Lumba Termahal Masa Kini (12 Gambar)

Kereta apa paling termahal di dunia sekarang ? Bugatti Veyron yang bernilai RM7.8 juta ? Mungkin ada yang mengatasi harga itu seperti kereta Ford GT40 1968 Gulf/Mirage dikatakan telah dijual dengan harga sebanyak RM34.30 juta di California. Kereta itu yang digunakan dalam perlumbaan di sekitar tahun 1971 telah dibeli Steve McQueen dan ia akan dibawa dalam filem Hollywood yang akan datang.