Pages

Thursday, August 30, 2012

Senarai 8 Produk Samsung Yang 'Diharamkan' Oleh Apple

Galaxy S 4G, antara 8 produk Samsung yang disenarai hitam.

Apple Inc hari ini telah menyerahkan senarai lapan produk 'panas' milik Samsung Electronics Co. kepada hakim Mahkamah Persekutuan yang perlu ditarik balik di pasaran dan dilarang memasuki Amerika Syarikat, termasuk model popular, Galaxy.

Menurut laporan, Hakim Lucy Koh meminta senarai berkenaan selepas juri di San Jose minggu lalu mengarahkan Samsungmembayar pampasan AS$1.05 bilion (RM3.25 bilion) apabila firma gergasi teknologi Korea Selatan itu didapati 'menciplak' model iPhone dan iPad keluaran Apple. Bagaimanapun, Samsung kini merancang untuk mengemukakan rayuan.

Antara produk telefon pintar yang disenaraikan Apple ialah:-
 
Galaxy S 4G
,
Galaxy S2 AT&T
 
Galaxy S2,
Galaxy S2 Epic 4G
Galaxy S2 T-Mobile

Galaxy S Showcase
Droid Charge
Galaxy Prevail
 

Pada 26 Jun lalu, hakim yang sama mengeluarkan perintah Galaxy Tab 10.1 dilarang sama sekali memasuki pasaran Amerika Syarikat selepas mendapati ia menyalahi 'reka bentuk paten'.

Samsung Bayar Apple $1 Billion Dengan Menggunakan Duit Syiling 5 Sen


CALIFORNIA - Ibu pejabat Apple pagi tadi telah menerima lebih 30 trak syiling 5 sen. Pada mulanya, syarikat keselamatan yang menjaga fasiliti itu berkata ia telah dihantarkan ke tempat yang salah, namun Tim Cook yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Apple menerima panggilan dari Ketua Pegawai Eksekutif Samsung menjelaskan bahawa mereka akan membayar USD $1 billion sebagai denda yang diperintahkan mahkamah baru-baru ini dengan cara ini.

Pengerusi Samsung Electronics, Lee Kun-hee berkata "dokumen yang ditandatangani tidak menetapkan kaedah atau cara pembayaran tunggal, jadi Samsung berhak untuk membayar USD $1 billion kepada pencipta iPhone itu dengan cara yang kami fikirkan terbaik."

Tindakan yang kotor tetapi genius dari Samsung itu telah membuatkan eksekutif Apple dalam keadaan runsing apabila mereka terpaksa memohon untuk mengira semua wang itu bagi memastikan duit itu cukup. Kemudian pihak Apple terpaksa mendepositkan jumlah syiling 5 sen itu kepada pihak bank dengan harapan pihak bank akan menerima permohonannya.

Pengerusi Samsung Electronics, Lee Kun-hee berkata lagi, syarikat itu tidak akan takut dengan mereka yang mahu bermain kotor, mereka juga tahu bagaimana untuk melakukannya.

"Anda boleh menggunakan syiling anda untuk membeli minuman di mesin minuman untuk seumur hidup atau mencairkan syiling untuk membuat komputer, itu bukan masalah saya, saya sudah membayar mereka dan mematuhi undang-undang," tambahnya lagi.

Pihak Apple belum mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi mengenai 20 billion syiling 5 sen tersebut.
sumber