Pages

Tuesday, April 30, 2013

Awas! 6 Produk Kosmetik Yang Diharamkan


Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan, Eisah A Rahman, berkata enam produk diharamkan berkenaan adalah :

1- Temulawak Whitening Pearl Creamv Papaya
2 - Ratna Sari Whitening Night Cream
3- Atika Beuty Renewel Night Cream
4- Chantique Whitening Night Cream
5- Treatment No 1
6- Treatment No 2
gambar hiasan


Menurutnya, penggunaan tretinoin dan hydroquinone adalah tidak dibenarkan dalam produk kosmetik kerana boleh membawa kesan sampingan kepada pengguna sekiranya digunakan tanpa nasihat doktor. “Tretinoin boleh menyebabkan kemerahan pada kulit, ketidakselesaan, kulit menggelupas dan hipertensif kepada cahaya matahari manakala hydroquinone juga memberikan kesan yang sama kecuali perubahan pada warna kulit.

“Kesan dari penggunaan hydroquinone boleh menghalang proses pigmentasi di mana proses ini mengurangkan perlindungan ke atas kulit daripada pancaran ultra ungu dan sinaran matahari berlebihan yang boleh memberi risiko kanser kulit,” katanya dalam satu kenyataan di akhbar tempatan 23 Feb 2013 lalu.

Maka, hati-hatilah dengan produk kesihatan dan kecantikan yang berada dipasaran hari ini. Pastikan ianya lulus dari KKM dan selamat digunakan. Kita boleh semak sendiri kesahihan produk tersebut di http://portal.bpfk.gov.my/