Assalamualaikum & Salam Sejahtera..
Hari ni saya nak berkongsi tentang nama blog saya.
Buah manggis.. Buah manggis ada khasiat?
yea ker?? ramai orang tak tahu hal ini.. Hari ni saya nak kongsi tentang manggis ni..
Ni al-kisah nye
Manggis atau nama saintifiknya (Garcinia mangostana) adalah tumbuhan
tropika malar hijau dan dipercayai berasal dari Asia Tenggara. Pokok
manggis boleh tumbuh daripada 7 hingga 25 meter dan menghasilkan buah
berwarna ungu pekat yang boleh dimakan. Buah manggis dikenali sebagai
“ratu segala buah” sementara buah durian (Durio spp.) dikenali sebagai
“raja segala buah”.
Terdapat juga spesis/subspesis lain seperti berikut: Garcinia
mangostana, Garcinia pedunculata, Roxburgh, Garcinia Kydia, Roxburgh,
Garcinia indica, Choisy (Garcinia purpurea), Roxburgh; Brindonia indica
dan DuPetit-Thouars.
Manggis antara tumbuhan yang lambat tumbuh dan tumbuhan tropika. Ia
sensitif dan tidak mampu hidup pada suhu di bawah 40F atau lebih dari
100F, biji benih mati pada 45F.
Orang Barat telah mengkaji buah ini dan mengkomesialkan dan mereka
menghasilkan jutaan ringgit. Waktu kita makan sahaja dan kulitnya kita
buang, tetapi khasiat buah ini terletak banyak pada kulitnya. Walaupun
rasa kelat dan pahit, tetapi ia mengandungi banyak khasiat.
Khasiat dan kegunaan (
Ni antara khasiat nye.. )
Buah manggis kaya dengan Xanthones yang merupakan sejenis antikoksida.
Buah ini dikatakan boleh membantu memulihkan sistem imunisasi badan.
Kulit buah manggis telah digunakan secara meluas di India sebagai ubat
cirit-birit. Kulit buah manggis sekitar suku inci tebal dan mengandungi
cecair amat pengering (astringent), yang mana, pada musim hujan,
menghasilkan cecair melekit kekuningan, yang merupakan sejenis
(gamboge). Orang orang Cina menggunakan kulit pokok sebagai sumber
pewarna hitam, dan turut juga digunakan bagi mengubat cirit-birit.
Buah manggis terkenal kerana sedap dan enak dimakan mentah. Buah manggis
mempunyai kulit tebal yang tidak boleh dimakan dan mempunyai isi yang
putih dan manis. Kulit manggis mempunyai pewarna/getah yang sukar hilang
sekiranya terkena baju.
Kandungan Kulit Manggis
Kulit manggis mempunya tanin, resin, dan crystallizable mangostine
(C20H22O5., membentuk sisik kuning keemasan, tanpa rasa, cair pada 190°
C. (374° F.), mudah larut dalam alkohol atau ether, tidak larut dalam
air. Sulingan asas lead acetate boleh dihasilkan dari larutan
alkoholnya. Pelarutannya dalam alkali mengurangkan larutan emas dan
perak.
Buah manggis mengandungi asid malic menjadikan isinya berasid. Kandungan
getah yang terhasil dari pokoknya telah disiasat pada 1858, oleh N.
Reitler di makmal Wittstein (Vierteljahresschr. f. prakt. Pharm., Vol.
VII, p. 170), dan didapati mengandungi 88 peratus resin, larut dalam
alkohol atau ether.
Penggunaan amonia memisahkannya kepada bahagian resin larut dan tidak
larut. Bagi spesies Garcinia purpurea, terdapat Kokum butter dalam biji
benihnya sehingga 30 peratus, dan kebanyakannya terdiri dari tristearin
dan oleic glycerides dan asid myristic (Jahresb. der Pharm., 1896, p.
71).
Kulit buah manggis agak keras dan dengan garispusat 4-6 cm. Buah manggis
terdiri daripada isi warna putih yang berukur garispusat 3-5 cm.
Bergantung kepada saiz dan masak, ia mungkin berbiji.
Rasa manggis boleh dibandingkan dengan strawberi putik dengan rasa-rasa
manis limau. Buah manggis jarang dijual di negara Barat kecuali di kedai
runcit Asia. Kulit manggis menghasilkan warna merah, dan amat sukar
ditanggalkan.
Cara Makan
Manggis dibuka dengan mengopek bukannya dipotong. Buah manggis dipegang
dengan kedua belah tangan, ditekan perlahan-lahan sehingga kulitnya
terbelah. Selepas itu, ia mudah untuk membuka dan mengambil isinya.
” Saya bila makan, gigit sedikit bahagian dalam kulitnya, rasa memang
kelat, tetapi puas, lepas tu baru makan isi yang manis, dalam sekelip
mata rasa pahit hilang” itu pengalaman makan kulit manggis segar.
Kulit manggis dihiris & jemur hingga kering untuk dijadikan serbuk.
Masuk dalam capsule.Ambil setiap hari. Di Amerika mereka membuat Jus dan
menjualnya serata dunia termasuk Malaysia, dan heboh dalam blog dan
ramai yang berniaga dalam internet menjual jus buah manggis.
Cara-cara nak kupas kulit buah manggis
Khasiat Kulit Manggis
1. Memberi tenaga
2. Prevents inflammation
3. Mencegah sakit urat saraf
4. Mencegah Ulcer
5.
Mencegah kemurungan
6. Mencegah kegelisahan/panik/cemas)
7. Mencegah kanser
8. Tingkat system pertahanan badan
9. Awet Muda
10. Membuang toksid dalam badan
11. Membunuh kuman
12. Mencegah kulat
13. Mencantikan kulit
14. Membuang kolesterol dalam badan
15. Untuk kesihatan jantung
16. Mengurang tekanan darah tinggi
17. Kurangkan gula dalam darah
18. Kuruskan badan
19. Cegah batu karang
20. Mengimbangi seluruh badan.
Caranya Menggunakan kulit manggis
1. Ambil buah manggis
2. Kupas
3. Isi dia enak di makan
4. Kalau sebelum ni kulit kita buang je tapi la ni jangan, ambil kulit dia, hiris macam asam keping dan jemur sampai kering
5. Bila nak guna, ambil air panas, 2 3 hirisan kulit manggis direndam. Sedia di minum apabila menjadi suam.
6. Warna air akan bertukar sedikit ungu. Rasa air sedikit kelat tetapi enak.
Nota : Jarang kita jumpa ulat dalam buah manggis, walaupun ada buruk tetapi tiada ulat, itu rahsia buah ini.
sumber