Pages

Wednesday, May 2, 2012

5 tempat menarik yang kita takkan nak pergi

Bismillah.
Sememangnya kita memang suka melancong dan melawat negara-negara luar.. Tapi ada tempat yang menarik tetapi orang tak nak pergi.kenpa??

5. Mount Roraima ( Venezuela, Brazil, Guyana )

        
Dengan ketinggian lebih kurang 400 kaki, sememangnya permandangan dari Mount Roraima ni sangat- sangat cantik. Selain dari ketinggian yang sangat luar biasa, tempat ni juga dipenuhi dengan satu spesis tumbuhan periuk kera karnivor. Tapi memang teringin sangat nak buat gaya ala ala titanic kat hujung gunung tu :)

4. Izu Island ( Jepun )

    
Wow ni dah macam family John Voorhees dalam movie Friday the 13th. Semua penduduk di Izu island ni perlu sentiasa memakai topeng disebabkan oleh kawasan gunung berapi mereka, pulau ini sentiasa dipenuhi dengan bau sulfur di mana baunya boleh disamakan dengan seribu kentut. Nak tau baunya macam mana, kena datang sendiri.

3. Great Pacific Garbage Patch ( Lautan Pasifik )

          
Depenuhi dengan pelagik plastik, bahan kimia merbahaya dan pelbagai lagi serpihan kecil benda-benda yang tersangkut di lautan ini. Menarik? ya bukan senang nak jumpa tempat macam ni kan. Tapi tempat ni memang bagi kesedaran kat kita supaya sentiasa jaga alam sekitar sebelum jadi macam ni.

2. Yunga’s Road ( Bolivia )

   
Mendapat gelaran jalan paling berbahaya di dunia. Lebar jalan tidak lebih dari 3.2 meter, dengan cuacanya yang selalu hujan, berkabus dan jalan yang berlecak, dijangkakan 200-300 orang terbunuh setiap tahun di jalan ni. Siapa yang rasa nak test skill memandu boleh cuba di sini.

1. The Door to hell ( Turkmenistan )

    
Woow nama tempat nih memang yang paling cool sekali aku pernah dengar. Sejarahnya ada beberapa orang geologist yang terjumpa lubang yang dipenuhi dengan gas natural yang beracun selain gas yg dikeluarkn oleh suami saye. Haha. Jadi untuk buang gas tu, diorang buat keputusan untuk bakar lubang tuh. Sekali api tu sampai sekarang tak padam-padam lagi.
Jadi korang ada ke lagi tempat-tempat yang teringin nak pergi tapi takoooot? Sila share di sini ye :)

Senarai negara yang paling banyak guna handphone

1. China
Di China Jumlah handphone  diperkirakan mencapai sekitar 916,530,000 buah handphone.  Dengan jumlah penduduk mencapai  1341000000  maka perbandingan  jumlah penduduk yang menggunakan handphone mencapai 75.32%.
2. India
Di India jumlah handphone diperkirakan mencapai sekitar 865,708,379 buah handphone. Dengan jumlah penduduk mencapai  1210193422 maka perbandingan  jumlah penduduk yang menggunakan handphone mencapai 75.42%.
3. Amerika Serikat
Jumlah handphone di Amerika Serikat diperkirakan mencapai sekitar 327,577,529 buah handphone. Dengan jumlah penduduk mencapai  310.866.000 maka perbandingan  jumlah penduduk yang menggunakan handphone mencapai 103.9%.
4. Indonesia
Jumlah handphone di Indonesia diperkirakan mencapai sekitar 250,100,000  buah handphone. Dengan jumlah penduduk mencapai  237,556,363  maka perbandingan  jumlah penduduk yang menggunakan handphone mencapai 105.28%.
5. Brazil
Jumlah handphone di Brazil diperkirakan mencapai sekitar 245,200,000  buah handphone. Dengan jumlah penduduk mencapai  192.379.28 maka perbandingan  jumlah penduduk yang menggunakan handphone mencapai 127.45%.
6. Russia
Jumlah handphone di Russia diperkirakan mencapai sekitar 224,260,000 buah handphone. Dengan jumlah penduduk mencapai  142.905.200 maka perbandingan  jumlah penduduk yang  menggunakan handphone mencapai 154.5%.
7. Jepang
Jumlah handphone di Jepang diperkirakan mencapai sekitar 121,246,700 buah handphone. Dengan jumlah penduduk mencapai  127,628,095  maka perbandingan  jumlah penduduk yang menggunakan handphone mencapai 95.1%.
8. Pakistan
Jumlah handphone di Pakistan diperkirakan mencapai sekitar 114,610,000 buah handphone. Dengan jumlah penduduk mencapai  178.854.781 maka perbandingan  jumlah penduduk yang menggunakan handphone mencapai 66.5%.
9. Jerman
Jumlah handphone di Jerman diperkirakan mencapai sekitar 107,000,000  buah handphone. Dengan jumlah penduduk mencapai  81,882,342 maka perbandingan  jumlah penduduk yang menggunakan handphone mencapai 130.1%.
10. Nigeria
Jumlah handphone di Nigeria diperkirakan mencapai sekitar 90,583,306 buah handphone. Dengan jumlah penduduk mencapai  7140,000,000 maka perbandingan  jumlah penduduk yang menggunakan handphone mencapai 64.7%.

MASJID-MASJID DI SELURUH DUNIA

LARABANGA MOSQUE
salah satu Masjid tertua di Afrika Barat dan paling tua di Ghana.
Dipercayai telah dibina oleh pedagang2 Moorish.
utk makluman setiap tahun ianya perlu sentiasa
dibina utk menjaga kerosakan dinding tanah liat terutama ketika musim hujan.
Binaan mudah dengan tampalan tanah liat kemudian ditusuk
kayu dari luar binaan. Cat putih digunakan setiap tahun dengan bantuan penduduk sekitar kadang2 dengan bantuan kerajaan
ianya sungguh terserlah dengan dikelilingi rumah2 penduduk yg tanahnya
bewarna merah



ISTANA ISHAK PASHA
Turki
Dibina di Timur Beyazit pada 1789
oleh Ishak Pasha iaitu aak seorang wazir hasan Pasha
mempunyai 360 bilik dimana mengambil masa 99tahun utk menyiapkannya
Mengambil bentuk "U" dilengkapi ruang makan terbuka luas utk tetamu miskin
tempat mandi awam, dewan rekreasi lelaki, makam, dewan hiburan dan keraian.
Pengaruh senibina Ottoman, Seljuki dan peradapan Parsi.
Masjid terletak di dataran kedua istana.

 MASJID TERAPUNG PENANG
bernilai RM15juta
fund dari state dan faderal
merupakan masjid pertama bertiang tapak
dan pertama di sisiran selat Melaka ; kg Nelayan tanjung Bungah
berminaret setinggi 7 tingkat dan mampu utk menampung
jemaah seramai 1500 org

utk makluman
semasa Tsunami melanda Alhamdulillah tiada langsung kerosakan

Pintu Masuk MASJID Masjed-é EmamArah Selatan Emam Khomeini Square.Dikenali juga dgn nama Masjed-é ShahTerletak di Esfahan, IranSebuah masterpieces bersenibina di jaga oleh UNESCO.Dibina pada 1611 zaman Safavid.Terserlah dengan 7 warna kemilau seramik dengan Khat Al Quran.Minaret setinggi 42m dihiasi dengan lebah bergantung
MASJID UMAYYAD
Beribu tahun dahulu merupakan sebuah kuil untuk tuhan Hadad bagi kaum Aramic. Semasa zaman Rom ia menjadi kuil Jupiter dan menjadi gereja pada abad ke 4, dibesarkan menjadi Cathedral of St. John dan pada 661M islam telah menawan kota Damascus oleh Muawiyah b Abu Sufyan di mana muslim telah berkongsidgn kristian.Islam solat sebelah timur dan kristian sebelah barat sehingga Walid b Malek berkuasa yang mana merasakan satu keperluan bagi muslim menyatakan pendirian hak pada agama.lalu beliau telah bernegosasi dgn ketua2 Kristian .Pihak islam akan mengambil alih kesemua binaan tersebut utk menjadisebuah masjid dan khalfah berjanji; Gereja-gereja lain tidak akan di sentuhsamada dgn gereja2 baru yg akan dibina.

MASJID ADHAI-DIN
(2SETENGAH HARI)
INDIA
Masjid ini dipercayai dibina dalam masa 2 ari stengah je
sebab tu namanya adhai-din
ruangan dalam lebih kepada senibina hindu lama dan
dipercayai asal binaan adalah sebuah Kolej Sanskrit
Mohamad Ghori telah menjadikan nya sebuah Masjid pada 1198
dan beliau telah membina 7 Pintu gerbang melambangkan versa Al Quran
ygmana rekabentuknya oleh Abu Bakr of Herat

Qol Sherif Mosque - Kul Serif Camii
Masjid terbesar di Rusia
Dibina di Kazan Kremlin di abad ke 16
mempunyai 8 minaret
Bersenibina awal Renaissance dan Ottoman pada 1552 masjid ini dimusnahkan oleh org2 Rusia sehinggalah tahun 1996 baru dibina semula

MASJID AGUNG
Didirikan di atas sebuah bukit kecil di Sungai Penuh, Barat Daya Sumatra
dengan senibina berbeza pada 1874 dan siap pada 1902. Kemahiran Masyarakat
jelas kelihatan pada senibina setinggi 100 kaki seolah ade persamaan dgn Masjid Demak. Segala binaan kayu tanpa sebarang paku.


MASJID Djenné city
Terletak di tengah bandar Mali merupakan warisan dunia oleh UNESCO
seluruh binaan dari lumpur tanah liat dan batubata
bandar ini dibina pada 800M dan menjadi pusat perdagangan
penting pada abad ke 16.
Masjid ini dibina pada 1240. Arkitek ialah Ismaila Traoré,

MASJID MUSTAFA PASHA
bandar Lama Skopje.
Kelihatan runtuhan kota lama binaan abad ke 10 dan Masjid dibina 5 abad kemudian
Masjid ini dibina atas runtuhan lama tempat ibadat Kristian pada 1492 sebgai memperingati Mustafa Pasha di zaman empayar Ottoman
seorg wazir kpada sultan Selim 1, meningal pada 1519 dan disemadi sebelah
utara masjid.
Binaan dinding dengan dua lapisan batu bata.
MASJID BESAR ABU DHABI
Terletak di persimpangan Jalan Airport dan Zayed.
adalah merupakan Masjid terbesar di United Arab Emirates.
mempunyai 45 dome kecil dan 9 dome besar yg boleh menampung jemaah seramai 1,200 org dalam sesuatu masa.

MASJID AGUNG XI'AN
Mula dibina zaman Dinasti Tang
semasa Emperor Xuanzong, 685-762
ke Timur akhir Laluan Silk Road
Digunakan sehingga sekarang oleh Masyarakat Hui
Terserlah dgn senibina tempatan tanpa dome dan menara
kecuali Hiasan Khat Al Quran
Memang sebuah tempat mencari ketenangan dan kedamaian jiwa.

Albert Bierstadt, Pelukis Yang Paling Dikenali

Albert Bierstadt (7 Januari 1830 – 18 Februari 1902) adalah seorang pelukis Amerika- Jerman paling dikenali.
Disebabkan oleh minat Bierstadt terhadap landskap gunung, Mount Bierstadt dan Bierstadt Lake di Colorado dinamakan sempena namanya. Bierstadt mungkin adalah orang pertama Eropah yang berjaya menawan puncak Gunung Evans pada tahun 1863 yang terletak kira-kira 1.5 batu dari Gunung Bierstadt. Gunung Evans yang berketinggian 14,265 kaki atau 4,348 m adalah salah satu dari 54 gunung-gunung dengan ketinggian melebihi 14,000 kaki atau 4,300 m di Colorado.

 Pada mulanya Bierstadt menamakannya Gunung Rosa, merujuk kepada Monte Rosa di Zermatt yang merupakan gunung tertinggi di Switzerland dan Rosalie Ludlow yang merupakan nama bakal isterinya. Tetapi nama tersebut diubah ke Evans pada tahun 1895 sempena menghormati gabenor Colorado ketika itu, John Evans.

Pada tahun 1998, United States Postal Service (USPS) mengeluarkan satu set yang terdiri daripada 20 setem peringatan dengan tajuk “Four Centuries American Art”. Salah satu daripadanya merupakan karya dari Bierstadt iaitu “The Last of the Buffalo”. Pada tahun 2008, USPS sekali lagi mengeluarkan setem peringatan dengan tajuk “American Treasures” yang menampilkan lukisan Bierstadt pada tahun 1864 yang diberi nama “Valley of the Yosemite”. Lukisan ini juga ada tertera dalam salah satu babak filem pada tahun 1995 yang diarahkan oleh Terry Gilliam iaitu “Twelve Monkeys”.
Mari kita lihat hasil karya beliau.
 

Benda nie just Amir share untuk tambahkan ilmu pengetahuan korang..Nanti tak ada lah orang akan cakap kita nie ketinggalan zaman sangat..Jika anda rasa benda nie bagus untuk kwn korang juga,korang share lah.Share kat Facebook lagi bagus

Tip Untuk Panjangkan Bulu Mata

http://3.bp.blogspot.com/-YzUajr1ghds/Tbzm7-PNODI/AAAAAAAAACE/47dW9HFRdfQ/s400/sambung%2Bbulumata1.jpg

Salam Sejahtera..Wow,panjangkan bulu mata memang menarik tu..Hahah,Amir jumpa nie kat laman web aidawahab.Amir rasa mesti ada lagi yang tak tahu tip yang menarik nie..jadi amir kongsikan di sini
Hope you enjoy

1. Amalkan multi-vitamin untuk merangsang pertumbuhan bulu mata. Vitamin E, selain baik untuk kulit dan rambut, juga boleh menstimulasi pertumbuhan bulu mata. Amalkan vitamin E secara rutin.

2. Sapukan minyak zaitun atau petroleum jelly pada bulu mata anda, agar bulu mata kuat dan sihat. Lakukannya pada malam hari dan bersihkan setelah bangun tidur esok paginya.

3. Terapkan minyak vitamin E pada bulu mata menggunakan sikat khusus yang bersih.

4. Rajinlah menyikat bulu mata setiap hari dengan sikat khusus, agar terhindar dari debu dan kotoran. Ia juga akan membuat bulu mata anda selalu rapi.

5. Jangan lupa bersihkan maskara dan eyeliner sebelum tidur. Partikel kimia yang terdapat dalam alat rias mata boleh membuat bulu mata rosak jika terlalu lama dibiarkan semalaman.

Inilah Kerata Api Mewah Di India

Maharajas Express, kereta api mewah tak ubah seperti hotel mewah 5 bintang. Kalau dah penginapan, tempat makan, dan lain-lain semuanya mewah mungkin tambang pun dah semestinya mewah beb... India merupakan salah satu negara miskin, jadi mungkin ni cara diorang tarik pelancong. Macam best je aku tengok, teringin pulak nak naik...
Selama ini kita anggap Negara India nie semuanya miskin dan tak maju..Haha,memang terkejut lah bila kita semua tengok gambar kereta api yang semewah nie boleh terdapat di india..