Pages

Tuesday, January 22, 2013

Robot Bermain Alat Muzik Lebih Baik Dari Manusia?Robot selama ini digunakan untuk membantu manusia melaksanakan tugas-tugas yang sukar dan berbahaya. Malah, ketika ini wujud sekumpulan robot yang membentuk sebuah band.

Seperti yang dinyatakan oleh Venture Beat, pada ketika ini sudah ada sebuah kumpulan band baru yang semua ahli kumpulannya adalah robot. Terdiri dari tiga orang, robot-robot humanoid ini terbukti sangat mahir dalam memainkan alat musik yang mereka pegang.

Adapun ahli yang pertama dinamakan Stickboy. Robot berbentuk humanoid atau mirip manusia ini berperanan dalam bermain drum. Sementara gitar, dipegang oleh Fingers yang memiliki jari-jari berbentuk kabel. Selain Stickboy dan Fingers, ada juga Bones yang memegang bass.

Ketiga robot ini berkumpul dalam sebuah band bernama Compressorhead Band. Tidak diketahui jelas mengapa mereka memilih nama ini. Mungkin saja mereka mencuba meniru nama sebuah band yang sudah terkenal, Radiohead, mengingati rentak lagu yang mereka mainkan pun sama, iaitu metal.
sumber