Pages

Saturday, June 2, 2012

Ikan Bergigi ManusiaIkan Sheepshead mempunyai gigi depan yang pelik seperti manusia dimana mereka gunakan untuk mengikis teritip dari batu dan dinding konkrit. Mereka juga mempunyai gigi pengisar yang bulat dalam mulut mereka untuk menghancurkan moluska, ketam, dan tiram.

Mereka mempunyai jalur hitam dan perak yang tersendiri pada badan yang merupakan sebahagian daripada sebab mengapa mereka juga kadangkala dipanggil ikan banduan atau ikan zebra.


 
Sheepshead biasanya ditemui berhampiran pantai di mana terdapat beberapa struktur seperti batu, dinding konkrit, jeti atau jambatan. Di mana-mana anda boleh menemui tiram dan teritip biasanya tempat yang baik untuk mencari ikan ini.Sheepshead adalah paling mudah untuk ditangkap pada musim sejuk apabila mereka datang ke pantai untuk membiak - anda perlu matakail kecil dan tindak balas yang cepat untuk menangkap ikan ini! Mereka terkenal kerana mencuri umpan anda tetapi apabila anda dapat menangkap satu daripada ikan ini, ia adalah berbaloi. Walaupun berat mereka biasanya kurang dari 5 pounds, tetapi kadang-kadang orang dewasa boleh mendapat sehingga 20 pounds.