Pages

Sunday, April 8, 2012

Jual Ginjal Kerana Idam iPhone & iPad

http://speakerpecah.blogspot.com

CHENZHOU - Pihak berkuasa terpaksa mendakwa lima orang di sini kerana terbabit dalam perniagaan organ secara haram selepas seorang ramaja menjual satu ginjalnya bagi mendapatkan wang untuk membeli sebuah telefon pintar iPhone dan komputer tablet iPad.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Lima individu terbabit didakwa kerana menyebabkan kecederaan dengan mengatur pemindahan ginjal daripada seorang pelajar berusia 17 tahun yang dikenali sebagai Wang.

Kelima-lima tertuduh terdiri daripada seorang doktor bedah, kontraktor hospital dan beberapa broker mencari penderma organ di Internet sebelum mereka menyewa dewan bedah bagi melakukan aktiviti haram terbabit.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Seorang defendan berkenaan menerima bayaran 220,000 yuan (RM107,310) untuk pembedahan mengeluarkan ginjal tersebut. Dia menyerahkan 22,000 yuan (RM10,731) kepada pelajar berkenaan dan berkongsi baki itu dengan defendan lain.

Difahamkan, sekitar 1.5 juta penduduk di China memerlukan transplan organ tetapi cuma sekitar 10,000 pembedahan itu dilakukan pada setiap tahun, sekaligus mendorong kepada perniagaan organ secara haram.