Pages

Friday, March 23, 2012

Tip mudah Untuk tingkatkan Visitor blog andaAssalamualaikum 

Alhamdulillah Amir dapat tulis entri lagi untuk malam nie

Amir tak adalah pandai sangat pasal tips2 ini . Yang Amir pernah buat , tips untuk Nuffnang . Boleh tahan lah tips tu . Dapat sambutan lah juga daripada blogger lain . Apa yang amir tulis pun berdasarkan pengetahuan dan pengalaman amir kan . Senang cerita . 


Jadi Hari ini Amir nak share kot korang semua tip untuk tingkatkan visitor.Pasti korang semua dah tahu Visitor yang ramai akan membuatkan blog anda ceria dan tidak sunyi.
 
Jadi Jom kita mulakan::

  • Kurangkan pengunaan background music
Pada pandangan otai blogger . Jarang yang suka autoplay music ni . Kalau boleh stop tak apa . Ada yang background music tu . Tak boleh stop langsung kan , kalau masa tu azam tengah berkumandang ? Jawablah sendiri ok ? 

  • Kurangkan pengunaan bahasa rojak . 
Perkara ini amat penting sekali , bukan sahaja memberi impak kepada sesuatu faktor. Malahan banyak mempengaruhi kepada faktor lain , contohnya . Kurang faham ketika dibaca , penting untuk SEO , auto translate function (Untuk pelawat luar daripada Malaysia) dan yang paling penting . Tidak merosakkan bahasa . 

  • Blogwalking secara meluas . 
Perkara mudah , agak ringkas , dan senang . Tetapi , adakah anda sudah blogwalking secara meluas ? Maksudnya ? Ok , secara ringkas Amir boleh terangkan kepada anda .

- Ping  entri/post di group facebook
- Post di Innit (Nuffnang
- Pandai mengguna peluang depan mata . Cari link di group fb . 
- Ping entri di busuk.org 

  • Gunakan keyword (Tajuk entri) yang gempak . 
Contohnya ada depan mata , cuba scroll atas sikit . Baca tajuk entri tu apa ? Kan gempak tu . Tak ke macam tu ? 

  • Pandai bermain SEO . 
Gunakan meta tag , supaya search engine lebih mesra dengan blog anda . Pastikan description dan keyword dalam blog anda kena dengan isinya . 

  • Menulis entri yang up-to-date . 
Paling senang , cari isu semasa . Gossip artis , atau apa2 entri yang berkenaan . Tetapi , ingat ! Bila menulis , biar ada sumbernya . Takut nanti kena saman . 

  • Pancing blogger menggunakan otak . 
Faham tak yang ini ? Pelik sikit kan ? Ok , Amir terangkan . Contoh , Amir masuk blog anda . Amir tanya , 'Dah makan' ? Mesti dia akan jawab balik kan ? Jadi , itu kelebihan kepada kedua-dua blogger . Sebab akan tinggalkan jejak di shoutbox setiap kali dia masuk . (Pancing blogger dengan pertanyaan ) . 

  • Jangan abaikan entri yang lama . 
Pastikan share/ping entri sekurang-kurangnya 3 entri setiap hari . Baru nampak macam blog selalu diupdate kan ? Dengan cara ini juga , anda telah menarik visitors untuk membaca entri yang berkaitan dan entri yang lama tidak diabaikan . 

  • Besabar dan menunggu dan terus menunggu . 
Hal baisa kan ? Mestilah , tak akan benda itu datang secara tiba2 . Semuanya memerlukan usaha . Dan , besabar dengan usaha anda . Pasti akan terbalas akhirnya nanti . Dan , jangan terlalu berharap supaya tidak kecewa nanti . 

  • Dengan cara facebook chatting
Promote-kan blog anda dengan perkataan yang manis kepada kawan facebook anda . Contohnya , 'Cuba buka blog nie , ada error tak ? Aku buka tak boleh lah' :( 

P/s :- Akhirnya , Amir tak tahu apa yang Amir merepek . Entah betul ke tak lah yang amir tulis ini . Main tulis jea kan ? Huih ! Kalau tak suka entri ini , tak apa . Buat penat saja amir tulis kan ? Harap sangat2 ada sambutan .

Tolong tinggalkan Komen anda